پرینت سرور چیست؟

در این تصویر کاربر در حال دریافت درخواست ارسالی به سرور پرینت است

یکی از تجهیزات ضروری سازمان‌ها برای مدیریت و سرعت بخشیدن به فرآیند چاپ اسناد، پرینت سرور است. پرینت سرورها با ایجاد اتصال بین کامپیوترها و پرینتر مرکزی، دسترسی کاربران به سیستم پرینتر را آسان و هزینه‌های سازمان را کاهش می‌دهد. اگر می‌خواهید قابلیت‌های سیستم چاپ شرکت خود را بهینه سازی کنید، باید بدانید که پرینت سرور چیست و چگونه کار می‌کند.

ما در این مطلب از الو کارتریج به ‌طور مفصل درباره پرینت سرور، انواع و کارکردهای آن و همچنین تفاوت‌های سرور چاپ با پرینترهای اختصاصی صحبت خواهیم کرد.

 

پرینت سرور و اهمیت آن در شرکت‌ها و سازمان‌ها

یکی از مشکلات اغلب سازمان و شرکت‌هایی که پرسنل و کاربران زیادی دارند، بالا بودن هزینه‌های خرید و سرویس پرینترهای اختصاصی است. راهکار ایده آلی که این نوع شرکت‌ها برای مدیریت و سازماندهی پرینت تسک‌ها در پیش‌گرفته‌اند، استفاده از پرینت سرور و سیستم پرینتر شبکه است. اما پرینت سرور چیست؟

پرینت سرور یک قطعه سخت‌ افزاری یا یک نرم‌ افزار تحت شبکه است که به‌ صورت آنلاین یا آفلاین، یک پرینت را به ده‌ها سیستم متصل می‌کند. کارکرد اصلی پرینت سرور دریافت تسک‌ها، مدیریت و اولویت بندی آنها برای پرینتر و پردازش آنهاست. در واقع اگر پرینت سرور نباشد، ایجاد سیستم پرینتر شبکه امکان‌پذیر نیست. پرینت سرورها سرعت اجرا و مدیریت تسک‌های چاپی را بالا می‌برند. به‌ علاوه اینکه هزینه‌های سازمان را در بخش شارژ و سرویس کارتریج لیزری رنگی و مشکی، کاهش می‌دهند.

استفاده از پرینت سرور برای شرکت‌ها و سازمان‌ها به چند دلیل اهمیت دارد:

  • مدیریت متمرکز پرینتر در شبکه
  • افزایش راندمان کار پرینترها و جلوگیری از اضافه شدن بار کاری چاپگرها
  • کنترل درخواست‌های چاپ و امکان محدود کردن دسترسی‌ها برای ارسال درخواست چاپ
  • مقرون به صرفه بودن در مقایسه با خرید پرینترهای اختصاصی
  • قابلیت اضافه کردن تعداد کاربران یا چاپگرها به سیستم شبکه پرینت

 

در تصویر نحوه اتصال پرینتر سرور به سیستم ها و چاپگر مرکزی نمایش داده شده

چند نوع Print Server داریم؟

پرینت سرورها از نظر نوع اتصال و پلتفرم اجرایی دارای 4 مدل است:

پرینت سرور سخت ‌افزاری

پرینت سرورهای سخت‌افزاری یک دستگاه فیزیکی هستند که از طریق شبکه با پرینتر یا پرینترهای مرکزی و سیستم‌های کاربران متصل می‌شوند. این اتصال هم می‌تواند به ‌صورت پورت محور باشد، هم به‌ صورت Wireless. این نوع سرورهای چاپ از نظر کارایی، طول عمر و سرعت عمل نسبت به سایر پرینت سرورها قوی‌تر هستند. ولی هزینه خرید، نصب و راه اندازی بالاتری دارد.

پرینت سرور نرم ‌افزاری

پرینت سرور نرم‌افزاری، همان طور که از نامش پیداست یک برنامه نرم‌افزاری است که روی یکی از سیستم‌های تحت شبکه متصل می‌شود و کار مدیریت تسک‌های چاپی را اجرا می‌کند. پرینت سرور نرم‌افزاری از نظر هزینه راه اندازی ارزان‌تر از پرینت سرورهای سخت‌افزاری است، ولی از نظر امنیتی به ‌اندازه آنها قوی نیست.

پرینت سرورهای تحت شبکه

پرینت سرورهای تحت شبکه از طریق اینترنت و با کمک سرویس Ethernet یا به‌ صورت Wireless به کامپیوترها و پرینتر مرکزی متصل می‌شوند. این نوع Print سرور هزینه نصب و راه اندازی بسیار کمی دارد، ولی اتصال آن به اینترنت وابسته ‌است. یعنی در صورت قطعی اینترنت دسترسی کاربران به پرینتر قطع می‌شود.

پرینت سرورهای پورت محور

به پرینت سرورهایی که از طریق شبکه LAN و با کابل شبکه اتصال بین سیستم‌های کاربران و چاپگر مرکزی را برقرار می‌کنند، پرینت سرور پورت محور گفته‌ می‌شود. اتصال کاربران و پرینتر در این سیستم نیاز به اینترنت ندارد و یکی از امن‌ترین‌ها محسوب ‌می‌شود. اغلب دستگاه‌های بزرگ و اداری HP که از کارتریج 659a استفاده می‌کنند و نیاز به دسترسی سریع و امنیت بالا دارند، پرینت سرور پورت محور را انتخاب می‌کنند.

 

در تصویر یک پرینت سرور وایرلس و سخت افزاری با رابط LAN وجود دارد

پرینت سرورها چگونه کار می‌کنند؟

نحوه عملکرد پرینت سرورها به این شکل است که ابتدا کاربران درخواست چاپ خود را به سرور چاپ ارسال می‌کنند. سرور چاپ، تسک‌ها را بر اساس نوبت ارسال از سوی کاربران، اولویت بندی و برای چاپگر ارسال می‌کند. در مرحله بعدی درخواست‌ها به نوبت چاپ می‌شوند. پرینت سرورها برای کار کردن به یک سرور چاپ به موارد زیر نیاز دارد:

  • ورودی شبکه برای مدیریت پروتکل‌های شبکه
  • یک یا چند خروجی برای اتصال به چاپگرهای جداگانه (خروجی USB یا Wireless)
  • یک کامپیوتر میزبان با چندین چاپگر مشترک یا یک دستگاه پرینت سرور جداگانه با پروتکل‌های چاپ (هر دو عملکردهای یکسانی دارند)

 

نصب و پیکربندی سرور چاپ

نصب و راه اندازی سرور چاپ بستگی به سیستم عامل مورد استفاده در سازمان و پروتکل سرور چاپ دارد. انتخاب پروتکل چاپ با توجه به حجم کار سازمان، نوع چاپگر مرکزی و پرینت سرور انجام ‌می‌شود. با توجه به اینکه اکثر شرکت‌ها از سیستم عامل ویندوز استفاده می‌کنند، ما روی همین سیستم تمرکز می‌شویم. سرورهای ویندوز به ‌طور پیش فرض روی پروتکل‌های Microsoft و TCP/IP نصب می‌شوند.

کاری که ما انجام می‌دهیم این است که وارد Control Panel سیستم شویم. در بخش Printers and Devices روی پرینتری که می‌خواهیم به‌ عنوان چاپگر مرکزی انتخاب کنیم، کلیک کرده و آن را به ‌عنوان Print Server انتخاب کنیم. فراموش نکنید که قبل از تنظیم پرینت سرور محلی باید اتصال بین چاپگر مرکزی، کامپیوترها و سرور چاپ را برقرار کرده باشید.

 

در این تصویر مسیر تنظیمات پورت برای راه اندازی سرور چاپ وجود دارد

انواع پروتکل‌های سرور چاپ

سایر پروتکل‌هایی که برای نصب و پیکر بندی پرینت سرور استفاده می‌شود را در جدول زیر معرفی کرده‌ایم:

پروتکلهای سرور چاپ
پروتکل‌های وایرلس پروتکل‌های عمومی پروتکل‌های اختصاصی
LPD (Line Printer Daemon protocol)

LPR (Line Printer Remote protocol)

AppSocket and JetDirect

Internet Printing Protocol

NetBIOS

Server Message Block

Telnet

AirPrint

Mopria Alliance

Web Services for Devices (WSD

Print سرور چه تفاوتی با پرینتر شبکه دارد؟

امیدواریم تا این بخش از مطلب دانسته باشید که پرینت سرور چیست و چگونه کار می‌کند. نهمان طور که در بخش‌های قبلی توضیح دادیم، پرینت سرور همراه با تجهیزات و پرینتر مرکزی یک سیستم پرینت شبکه را تشکیل می‌دهد. پرینتر شبکه همان چاپگر مرکزی است که کار چاپ سفارش‌ها را انجام می‌دهد. در برخی موارد پرینت سرور و پرینتر شبکه با هم اشتباه گرفته می‌شوند، ولی این دو سیستم از هم جدا هستند.

پرینتر شبکه به صورت Wireless یا LAN و از طریق پروتکل‌هایی که در بخش قبلی معرفی کردیم به پرینت سرور متصل شده و درخواست‌ها را دریافت می‌کند. در واقع این دو سیستم مکمل یکدیگر هستند، با هم کار می‌کنند و هماهنگی آنها با هم بسیار مهم است. توصیه می‌کنیم پیش از انتخاب نوع سرور چاپ، حتماً از یک فرد متخصص مشاوره بگیرید که دستگاه یا نرم ‌افزار متناسب با مدل و سرور چاپگر شما را معرفی کند.

استفاده از پرینت سرور را برای سازمان‌های کوچک هم پیشنهاد می‌کنید؟

در این مطلب به‌ طور کامل توضیح دادیم که پرینت سرور چیست و چه کاربردی دارد. با توجه به هزینه‌های راه‌اندازی پرینتر شبکه و پرینت سرور و داشتن دانش فنی برای نصب و راه‌اندازی این سیستم، ممکن است برایتان سؤال شود که آیا استفاده از پرینت سرور برای سازمان‌های کوچک هم به‌صرفه است یا خیر؟

به‌ طور کلی، پرینترهایی که برای تجهیز سیستم شبکه چاپ سازمان‌های بزرگ باید استفاده شوند، جزو پرینترهای قدرتمند و گران قیمت بازار هستند. در نتیجه هزینه خرید، سرویس و نگهداری بالایی دارند. ولی استفاده از این سیستم برای سازمان‌هایی که تعداد کاربران آنها بالاست و تسک‌های چاپی زیادی دارند، از نظر مالی و زمانی به صرفه است.

اما در مورد سازمان‌های کوچک هم همچنان پرینتر شبکه گزینه بهتری است. چون هرچند هزینه خرید پرینتر شخصی برای هر کاربر کمتر از پرینترهای اداری است، ولی هزینه‌های تعمیر و سرویس آنها بسیار بالا خواهد بود. به‌ عنوان مثال، پرینترهایی که از کارتریج 212a استفاده می‌کنند، قابلیت پرینت رنگی و سیاه‌ سفید و سرعت عمل بسیار خوبی دارند، ولی باید هر 3 ماه یک ‌بار شارژ شوند. طبیعتاً شارژ کردن این کارتریج ها بار مالی قابل توجهی را برای سازمان خواهد داشت!

در نتیجه، پیشنهاد می‌کنم حتی اگر سازمان کوچکی دارید، از پرینت سرور و سیستم شبکه پرینت استفاده‌ کنید. نگران راه‌اندازی و سرویس سیستم سرور چاپ سازمانی هم نباشید. ما در مجموعه الوکارتریج کلیه خدمات راه‌اندازی، سرویس و تعمیرات پرینتر شبکه را به‌ صورت تخصصی به شرکت‌ها و سازمان‌ها ارائه می‌کنیم. فقط کافی است همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

 

سؤالات متداول

برای سازمان‌های بزرگی که کاربران زیادی دارند، پرینت سرور وایرلس به دلیل هزینه کمتر کابل کشی و دسترسی آسان‌تر، گزینه بهتری است.
در صورتی که سیستم‌های کاربران به مودم اینترنال یا دانگل مجهز باشند، استفاده از سرور چاپ وایرلس هزینه کمتری دارد و راه اندازی آن سریع‌تر انجام می‌شود.
مانند همه دستگاه‌هایی که تحت شبکه کار می‌کنند، سرور چاپگر هم در برابر تهدیدات امنیتی مانند ویروس، دسترسی غیرمجاز، رهگیری داده‌ها و نقض داده‌ها آسیب پذیر است. ولی می‌توان تنظیمات امنیتی مناسب مانند فعال کردن پروتکل‌های ایمن مانند SSL/TLS و نصب نرم افزارهای محدود کردن دسترسی را انجام داد.

به این مقاله امتیاز دهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *