فناوری OCR در اسکنر چیست؟

فناوری OCR در اسکنر چیست؟

اسناد و داده‌های هر کسب‌وکار از مهم‌ترین اطلاعات آن به‌حساب می‌آیند که نگهداری، ویرایش و به‌روز نگه‌داشتنِ آن‌ها همواره چالش‌برانگیز بوده است. فناوری OCR اینجاست که این چالش‌ها را مرتفع و فرایندها و ذخیره‌سازی داده‌ها را برای شما راحت‌تر کند. با این فناوری دیگر نیازی نیست اسناد خود را به‌صورت سنتی نگهداری کنید و فضای زیادی را به آن‌ها اختصاص دهید. از طرفی دیگر، فناوری OCR یا تشخیص کاراکتر نوری به شما کمک می‌کند به‌راحتی اسناد خود را در هر زمان و مکانی ویرایش کرده و روی آن‌ها کار کنید. در این مقاله، به‌صورت کامل توضیح می‌دهیم که فناوری OCR در اسکنر چیست و چگونه امنیت و دسترسی به داده‌های کسب‌وکار را راحت‌تر می‌کند. سپس به سراغ انواع فناوری OCR، مزایا و کاربرد آن در صنایع مختلف می‌رویم. پس اگر می‌خواهید با این فناوری آشنا شوید و سرعت و بهره‌وری را در سازمان خود افزایش دهید، تا پایان این مقاله با ما باشید.

فناوری OCR چیست؟ آشنایی با تکنولوژی تشخیص کاراکتر نوری

تشخیص کاراکتر نوری (OCR) یا همان نویسه‌خوان نوری، فناوری‌ای است که به‌واسطه آن می‌توانید عکس‌های دارای نوشته را به متن‌های قابل‌ویرایش تبدیل کنید. اصولاً زمانی که شما یک متن، سند یا صفحه را اسکن می‌کنید، کامپیوتر شما آن را به‌عنوان یک تصویر (Image) ذخیره می‌کند. در نتیجه شما نمی‌توانید متن داخل این عکس را مثل یک متن عادی ویرایش یا شمارش کنید. با فناوری اسکن نوری، تمام این موارد امکان‌پذیر می‌شود و حتی می‌توانید در بین متن جست‌وجو انجام دهید.فناوری OCR کاراکترهای هر تصویر را شناسایی می‌کند و می‌تواند با پردازش آن‌ها، کاراکترها را به متن‌هایی قابل‌ویرایش تبدیل کند. در واقع می‌توان گفت که فناوری OCR، ترکیبی از سخت‌افزار (Hardware) و نرم‌افزار (Software) است که متن چاپ‌شده یا اسناد کاغذی اسکن‌شده را به فرمت دیجیتال تبدیل می‌کند. این فناوری جدید، روش دیجیتالی‌کردن و بایگانی‌کردن اسناد را متحول و کار با اسناد را بسیار ساده‌تر، دقیق و سریع‌تر کرده است. انواع مختلفی از دستگاه‌های اسکنر وجود دارند که برای برطرف‌کردن نیازهای مختلف کسب‌وکارها طراحی شده‌اند. نکته‌ای که باید در راستای اسکن اسناد و تصاویر در نظر داشته باشید، استفاده از پرینتر و کارتریج باکیفیت است تا در روند اسکن اختلالی ایجاد نشود. در واقع با استفاده از یک کارتریج باکیفیت، فرایند اسکن با خطای کمتری انجام می‌شود چون اسناد دارای کیفیت بالایی هستند. اگر هنوز با این قطعه مهم در پرینترها آشنا نشده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً مقاله کارتریج چیست؟ را مطالعه کنید.

فناوری OCR چیست؟

انواع فناوری OCR کدام‌اند؟

فناوری OCR اسکنر انواع مختلفی دارد که هر کدام با هدف خاصی طراحی شده است و مزایا و محدودیت‌های خود را دارند. در حال حاضر، 4 مورد از فناوری‌های OCR عبارت‌اند از:

  • فناوری تشخیص هوشمند کاراکتر (Intelligent Character Recognition): فناوری ICR نوع پیشرفته‌ای از اسکن OCR است که از یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی برای تشخیص فونت‌ها و سبک‌های مختلف استفاده می‌کند. این فناوری می‌تواند خود را با انواع متن‌های جدید تطبیق دهد و حتی با فونت‌هایی که از قبل در سیستم وجود ندارند هم سازگار می‌شود؛ بنابراین فناوری ICR نسبت به OCR انعطاف‌پذیرتر است.
  • فناوری تشخیص هوشمند کلمه (Intelligent Word Recognition): فناوری IWR بر اساس همان اصول ICR کار می‌کند اما به‌جای پردازش هر کاراکتر (Character)‌، کل کلمه (Work) را پردازش می‌کند. در نتیجه این فناوری نسبت به ICR سرعت بیشتری دارد و اغلب در تشخیص کلمات به‌خوبی عمل می‌کند.
  • فناوری تشخیص علامت نوری (Optical Mark Recognition): فناوری OMR می‌تواند لوگوها، واترمارک‌ها و سایر نمادهای موجود در اسناد را شناسایی کند. از این تکنولوژی معمولاً برای تحلیل و بررسی نتایج در نظرسنجی‌ها، آزمون‌ها یا برگه‌های رأی‌گیری استفاده می‌شود.
  • فناوری تشخیص کاراکتر نوری (Optical Character Recognition): فناوری OCR به کامپیوتر اجازه می‌دهد تا متن نوشته شده روی کاغذ یا عکس را بخواند و آن را به متن قابل‌ویرایش تبدیل کند. این فناوری دقت تشخیص بالا و مزایای زیادی دارد که در ابتدای مقاله به طور مفصل بیان کردیم.

در تمام این روش‌ها، استفاده از اسناد یا تصاویری که کیفیت بالایی دارند، اهمیت زیادی دارد. مهم‌ترین اصل برای داشتن تصاویر با کیفیت بهتر، استفاده از کارتریج سازگار با پرینتر است. برند معتبر HP، یکی از پرفروش‌ترین برندها در زمینه ارائه پرینترهای چندکاره مجهز به OCR است. این پرینترها به شما کمک می‌کنند در کوتاه‌ترین زمان و با بیشترین سرعت، اسناد کاغذی خود را به فرمت دیجیتال تبدیل کنید. الوکارتریج با ارائه طیف گسترده‌ای از کارتریج‌های اورجینال و سازگار، به شما کمک می‌کند تا بهترین کارتریج را انتخاب کنید و می‌توانید انواع مدل‌ها را در صفحه قیمت کارتریج hp ببینید.

انواع مختلف فناوری OCR کدامند؟

چرا فناوری OCR مهم است؟ مزایای فناوری تشخیص کاراکتر نوری

طبق تجربه شرکت‌ها و سازمان‌هایی که از OCR استفاده کردند، این فناوری در صرفه‌جویی در زمان و بهبود فرایندها کمک زیادی به شرکت‌ها کرده است. یک نمونه از این شرکت‌ها، کمپانی PwC است که یکی از چهار شرکت بزرگ حسابرسی و حسابداری جهان محسوب می‌شود. این شرکت از فناوری OCR برای خواندن و جواب‌دادن به اطلاعیه‌های مالیاتی استفاده می‌کند و طبق آخرین آمار، توانسته‌اند بیش از 5 میلیون ساعت در کار دستی صرفه‌جویی کنند. یعنی حدود 16% صرفه‌جویی در کار روزانه که منجر به افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت کار می‌شود. در زیر بیشتر در مورد مزایای این فناوری صحبت کرده‌ایم: 

  • صرفه‌جویی در زمان: فناوری OCR می‌تواند اطلاعات را 10 برابر سریع‌تر از تایپ دستی انجام دهد و از اشتباه و خطای انسانی هم جلوگیری می‌کند. 
  • دقت بیشتر: سیستم‌های خودکار OCR دقت اطلاعات را تا 99 درصد افزایش می‌دهند. طبق تحقیقی که شرکت ABBYY انجام داده، فناوری OCR به شما کمک می‌کند اطلاعات را با دقت 99.8% به متن قابل‌ویرایش تبدیل کنید.
  • قابلیت جست‌وجوی متون: فناوری OCR اسکنر به شرکت‌ها اجازه می‌دهد که اسناد خود را به یک آرشیو اطلاعاتی قابل جست‌وجو تبدیل کنند. همچنین به‌واسطه این فناوری می‌توانید از نرم‌افزارهای مخصوص برای بررسی و تحلیل این اطلاعات هم استفاده کنید.
  • کاهش هزینه‌ها: سیستم‌های سنتی کاغذی نه‌تنها دست‌وپاگیر هستند، بلکه نگهداری از آن‌ها هم ممکن است هزینه‌بر باشد. سیستم OCR برخلاف سیستم‌های سنتی به فضای نگهداری، نیروی انسانی برای مرتب‌کردن و هزینه‌های مداوم برای کاغذ، جوهر و تجهیزات نیاز ندارند و هزینه‌های شما را کاهش می‌دهند.
  • امنیت: امروز نگهداری فایل‌های دیجیتال از فایل‌های فیزیکی بسیار راحت‌تر است و امکانات مختلفی هم برای تأمین امنیت فایل‌های دیجیتال دارید. با فناوری OCR می‌توانید پس از دیجیتالی‌کردن فایل‌ها، از آن‌ها نسخه پشتیبان تهیه کنید. با این کار، ریسک گم‌شدن، سرقت یا کلاهبرداری را کاهش می‌دهید و از آن‌ها در برابر وقایعی مانند آتش‌سوزی هم جلوگیری می‌کنید.

پس به‌صورت کلی، فناوری تشخیص کاراکتر نوری (OCR)، مزایای زیادی در زمینه افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و افزایش امنیت دارد و تمام تحقیقات و آمارهای مختلف هم این موضوع را تأیید می‌کنند. چه از پرینترهای چندکاره استفاده کنید و چه اسکنر جداگانه، این فناوری می‌تواند فرایندهای کاری شما را متحول کند. اگر در فرایند کاری خود با اسکن تصاویر سروکار دارید، بهتر است از ابتدا از پرینترهای باکیفیت هم برای چاپ تصاویر استفاده کنید. برای مثال کارتریج 203A اچ پی یکی از بهترین کارتریج‌ها برای چاپ تصاویر رنگی است.

مهم‌ترین مزیت OCR چیست؟

فناوری OCR‌ چگونه کار می‌کند؟

فناوری OCR یک فرایند 4 مرحله‌ای دارد که شامل مرحله آماده‌سازی (Preliminary Stage)، تشخیص کاراکترها (Characters Recognition Stage)، پردازش پس از تشخیص (Post Processing Stage) و استخراج متن (Text Extraction Stage) می‌شود. هر کدام از این موارد را در ادامه به مفصل توضیح می‌دهیم.

  • دریافت تصویر: اولین مرحله، گرفتن یک تصویر دیجیتالی از متن است که می‌تواند از طریق اسکنر یا دوربین باشد. این تصاویر می‌تواند سند نوشته‌شده، نامه، متن، عکس یا هر نوع سند فیزیکی شامل کلمات باشد. سپس تصویر برای بهبود کیفیت با روش‌هایی مانند کاهش نویز، تنظیم جهت تصویر و تنظیم کنتراست پردازش می‌شود.
  • تشخیص کاراکترها: در این مرحله، از ابزارهای هوش مصنوعی (AI) برای شناسایی تمام کاراکترهای واقعی روی سند یا تصویر اسکن‌شده استفاده می‌شود. منظور از کاراکتر واقعی این است که این فناوری مواردی مثل خطوط، لکه‌های اضافی و غیره را تشخیص می‌دهد و آن‌ها را در خروجی نهایی حذف می‌کند. یعنی چنین کاراکترهایی برای دستگاه غیرواقعی هستند و آن‌ها را نادیده می‌گیرد. این کار از طریق دو الگوریتم اصلی که شامل استخراج ویژگی (Feature Extraction) و تطبیق الگو (Pattern Matching) است، انجام می‌شود.
  • تحلیل محتوا: این مرحله از فرایند OCR، به بهبود کیفیت متنِ خروجی و تصحیح اشتباهات تخصیص داده می‌شود. در این مرحله برای بهبود دقت تشخیص، سیستم‌های OCR اغلب از تکنیک‌های پردازش زبان طبیعی (NLP) برای تحلیل هر کلمه استفاده می‌کنند و خطاهای احتمالی در مرحله قبل را کاهش دهند. 
  • شناسایی و استخراج متن: در مرحله آخر، متن استخراج‌شده به فرمتی تبدیل می‌شود که کامپیوترها می‌توانند به‌راحتی آن را بخوانند و پردازش کنند.
فناوری تشخیص کاراکتر نوری چگونه کار می‌کند؟

فناوری تشخیص کاراکتر نوری OCR چه کاربردهایی دارد؟

یکی از مهم‌ترین کاربردهای OCR این است که با آن اسناد کاغذی را به فایل‌های دیجیتال قابل‌ویرایش تبدیل کنید. در نتیجه استفاده از این فناوری در حوزه‌های حقوقی، پزشکی، مالی و غیره که با حجم زیادی کاغذ سروکار دارند، بسیار مفید است. در ادامه برخی از رایج‌ترین کاربردهای فناوری تشخیص کاراکتر نوری را برای شما بیان کرده‌ایم:

  • بانکداری: از فناوری OCR می‌توان برای پردازش داده‌ها، تأیید اسناد برای چک‌های سپرده، اسکن مدارک وام و سایر تراکنش‌های بانکی استفاده کرد. در واقع تراکنش‌های بانکی امروزه به لطف برنامه‌های نرم‌افزاری OCR از امنیت بیشتری برخوردارند و می‌توانند با تشخیص تقلب، بررسی اصالت اسناد و جلوگیری از جعل امضا، از کلاهبرداری پیشگیری کنند.
  • حوزه پزشکی: در حوزه پزشکی، از فناوری OCR برای تبدیل اطلاعات بیماران به فرمت دیجیتالی استفاده می‌شود. این اطلاعات معمولاً شامل پرداخت بیمه، سوابق بیمارستانی، نتایج آزمایش‌ها و درمان‌ها است. با استفاده از این فناوری، اطلاعات بیماران همیشه به‌روز می‌ماند و درعین‌حال فرایندهای کاری بیمارستان هم ساده‌تر می‌شوند.
  • حوزه‌های مسافرت و گردشگری: فناوری OCR تجربه سفر را هم برای شما و هم برای کسب‌وکارها متحول می‌کند. فناوری تشخیص کاراکتر نوری همچنین خطای انسانی در پردازش و تأیید اطلاعات، بررسی پاسپورت و کارهای مربوط به رزرو را کاهش داده و کمک می‌کند کارهایتان را سریع‌تر انجام دهید. 
  • صنایع غذایی و رستوران‌ها: یکی دیگر از صنایعی که از فناوری OCR به طور گسترد استفاده می‌کنند، رستوران‌ها هستند. با کمک این فناوری می‌توانید منوهای دیجیتال برای رستوران خود بسازید یا اطلاعات و مشخصات غذاهای خود را به‌صورت دیجیتال در اختیار مشتریان قرار دهید. شما همچنین می‌توانید اطلاعات مربوط به کالری غذاها یا دستور پخت را هم به‌صورت دیجیتالی منتشر کنید و نه‌تنها خود را از دست کاغذهای مختلف خلاص کنید، بلکه تجربه‌ای متفاوت هم برای مشتری خلق کنید. با این تکنولوژی همچنین می‌توانید آموزش‌های مربوط به رستوران را هم برای پرسنل و آشپزهای خود به‌صورت دیجیتال در دسترس قرار دهید تا همواره و در هر مکان به آن‌ها دسترسی داشته باشند.
کاربرد OCR در صنایع مختلف

انواع مختلف اسکنر OCR؛ معرفی اسکنرهای مختلف تشخیص نوری کاراکتر

اسکنرهای او سی آر (OCR) به لحاظ شکل ظاهری هم دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام برای نیازها و شرایط خاصی طراحی شده‌اند. در ادامه 3 نوع اصلی اسکنرهای OCR را به شما معرفی کرده‌ایم:اسکنرهای تخت یا مسطح (Flatbed Scanners): اسکنرهای مسطح رایج‌ترین نوع اسکنر OCR هستند و معمولاً استفاده خانگی و اداری دارند. این اسکنرها سطح شیشه‌ای و تختی دارند که سند را روی آن قرار می‌دهند. اسکنرهای تخت در واقع جزو اسکنرهای همه‌کاره هستند و برای اسکن اسناد با اندازه‌های مختلفی کاملاً ایده‌آل هستند. در این اسکنرها، اسکن کاغذهای A5 تا A0 امکان‌پذیر است.اسکنرهای شیت فد (Sheet Fed): اسکنرهای شیت فد برای اسکن‌کردن صفحات متعدد به‌صورت خودکار کاربرد دارند. این نوع اسکنر معمولاً در محیط‌های اداری و کسب‌وکارهایی که با حجم بالایی از اسناد کاغذی سروکار دارند، استفاده می‌شود و سرعت آن‌ها نسبت به اسکنرهای مسطح بیشتر است.اسکنرهای دستی (Handheld Scanners): اسکنرهای دستی کوچک و قابل‌حمل هستند و به شما اجازه می‌دهند اسناد موردنیاز را در هر زمان و مکانی اسکن کنید. این اسکنرها در واقع جزو اسکنرهای جیبی محسوب می‌شوند و می‌توانید امکان اسکن انواع اسناد با آن‌ها وجود دارد. همچنین برای کاربردهای مختلفی مانند صنایع حمل‌ونقل، فروشگاه‌ها، انبارها و غیره مناسب هستند.

سؤال دیگری دررابطه‌با فناوری OCR اسکنر دارید؟

همان‌طور که در این مقاله خواندیم، فناوری OCR یا همان تشخیص نوری کاراکتر، انقلابی در صنایع و کسب‌وکارهای مختلف ایجاد کرده است. این فناوری کمک کرده که سازمان‌‌ها فرایندهای کاری خود را بهبود ببخشند و با کم‌ترین میزان خطا، متون و اطلاعات را اسناد و تصاویر استخراج و پردازش کنند. تا اینجا انواع فناوری OCR، کاربردهای آن‌ها و نحوه کارکرد و مزایای این فناوری را به‌صورت کامل توضیح دادیم. امیدوارم که این مقاله در آشنایی با فناوری تشخیص نوری کاراکتر به شما کمک کرده باشد. اگر همچنان سؤالی دررابطه‌با این موضوع دارید، حتماً از طریق بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا در اولین فرصت جوابگوی شما باشیم.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *