کارتریج چیست؟ معرفی انواع کارتریج پرینتر و راهنمای خرید

کارتریج چیست و انواع کارتریج پرینتر کدام‌اند؟

اگر به تازگی پرینتر خریدید یا قصد خرید پرینتر را دارید، احتمالاً با کارتریج آشنا شدید و می‌خواهید بدانید کارتریج چیست. کارتریج یکی از اصلی‌ترین قطعات چاپگر است و نه تنها عملِ چاپ بدون آن ممکن نیست، بلکه کیفیت چاپ هم به کارتریج و نوع آن بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم کارتریج پرینتر و انواع آن را به شما معرفی کنیم و همچنین نکات خرید کارتریج و نگهداری از آن را به شما بگوییم. علاوه بر این اجزا و قطعات کارتریج را معرفی و نحوه کار انواع کارتریج را بیان می‌کنیم. پس اگر می‌خواهید اطلاعات کاملی در مورد کارتریج چاپگر پیدا کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

کارتریج چیست؟

کارتریج پرینتر یکی از اجزای جداشدنی و قابل‌تعویض پرینتر است که مواد چاپ (جوهر یا تونر) را در خود نگه می‌دارد و در فرایند چاپ، از این مواد برای پرینت متون و تصاویر روی کاغذ استفاده می‌کند. به زبان ساده‌تر، کارتریج قطعه‌ای در پرینتر است که وظیفه چاپ روی کاغذ را دارد و بدون این قطعه، عملیات چاپ انجام نمی‌شود. کارتریج پرینتر در مکان و زمان لازم، جوهر یا تونر را به کاغذ منتقل می‌کند و به‌صورت دقیق‌تر سه کار اصلی را انجام می‌دهد: 

  • ذخیره مواد چاپ: اصلی‌ترین عملکرد کارتریج، ذخیره مواد چاپ است تا در فرایند چاپ از آن‌ها استفاده شود
  • تحویل مواد چاپی در فرایند چاپ: کارتریج پرینتر دارای قطعاتی است که در فرایند چاپ، مواد چاپ را به‌صورت دقیق و در زمان درست، به کاغذ منتقل می‌کند.
  • تعامل با پرینتر: کارتریج‌های جدیدتر علاوه بر ذخیره‌سازی و تحویل مواد چاپ، دارای قطعات بسیار کوچکی هستند و برخی گزارش‌ها را به نمایشگر پرینتر ارسال می‌کنند. از جمله این گزارش‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:
    • میزان جوهر یا تونر موجود در کارتریج
    • تعداد صفحات چاپ‌شده یا در حال چاپ
    • خطاهای مرتبط با کارتریج
    • اینکه آیا کارتریج با پرینتر سازگاری دارد یا خیر
    • و…

 

این عکس یک پرینتر و مخازن جوهر آن را نمایش می‌دهد

 

کارتریج پرینتر به دو دسته کارتریج‌های جوهر افشان و تونر تقسیم می‌شوند که به ترتیب در پرینترهای جوهرافشان و لیزری استفاده می‌شوند. در ادامه بیشتر در مورد انواع کارتریج پرینتر صحبت می‌کنیم اما قبل از آن لازم است با پرینتر استارتر هم آشنایی داشته باشید.

 

کارتریج استارتر چیست؟

هنگامی که یک پرینتر جدید می‌خرید، یک کارتریج هم داخل آن قرار داد که تماماً اورجینال است و سازنده آن هم همان سازنده پرینتر است. به این کارتریج که همراه پرینتر نو ارائه می‌شود، کارتریج استارتر می‌گویند و در بسته‌بندی پرینتر یا داخل پرینتر قرار می‌گیرد. سطح ماده چاپ این کارتریج‌ها پر نیست و در بهترین حالت، نصف مخزن آن پر شده است. برای همین با کارتریج استارتر نمی‌توانید برگه‌های زیادی چاپ کنید و معمولاً توانایی چاپ 50 تا 200 برگه را به‌صورت میانگین دارد؛ البته این عدد می‌تواند بیشتر هم باشد.

بعد از خالی‌شدن مخزن، چون از کارتریج خیلی استفاده نشده و هنوز هم عملکرد و کیفیت بالایی دارد، بهتر است آن را شارژ کنید تا اینکه کارتریج جدید تهیه کنید. اما بعد از دو یا چند بار شارژ کارتریج، کیفیت چاپ دیگر مانند سابق نخواهد بود و لازم است که برای خرید کارتریج جدید اقدام کنید. اکنون که با کارتریج استارتر هم آشنا شدید، بهتر است به سراغ انواع کارتریج برویم.

 

انواع کارتریج براساس نوع چاپگر و تکنولوژی چاپ

اکنون که می‌دانید کارتریج چیست، بهتر است با انواع آن هم آشنا شوید و بدانید که هر کارتریج برای چه مدل پرینتری مناسب است. امروزه بیشتر از چاپگرهای جوهری (جوهر افشان) و لیزری استفاده می‌شود که کارتریج این دو نوع چاپگر متفاوت است. برای چاپگرهای جوهری، کارتریج جوهر افشان و برای چاپگرهای لیزری، کارتریج لیزری (کارتریج تونر) استفاده می‌شود که توضیحات آن‌ها را می‌توانید در ادامه ببینید.

 

  1. کارتریج‌ جوهر افشان برای چاپگرهای جوهری 

کارتریج جوهر افشان یا همان Ink Cartridge که در چاپگرهای جوهری استفاده می‌شود، حاوی جوهری غلیظ به حالت مایع هستند. این کارتریج‌ها از چهار رنگ اصلی فیروزه‌ای، سرخابی، زرد و سیاه استفاده می‌کنند و به همین خاطر برای چاپ عکس‌ها و اسناد رنگی عملکرد بسیار خوبی دارند. البته سرعت چاپ این کارتریج‌ها به نسبت کارتریج‌های تونر کمتر است و هزینه‌های شارژ و نگهداری بالاتری نسبت به کارتریج‌های تونر دارند. کارتریج‌های جوهر افشان باید به‌صورت مداوم استفاده شوند چون در غیراینصورت، جوهر آن‌ها خشک می‌شود و باید کارتریج را تعویض یا شارژ کنید. اگر می‌خواهید بیشتر در مورد این نوع کارتریج بدانید، بهتر است مقاله کارتریج جوهر افشان چیست را بخوانید.

 

این عکس شارژ مجدد کارتریج جوهر افشان نشان می‌دهد و رنگ‌های اصلی کارتریج جوهر افشان را نمایش داده است.

 

2. کارتریج لیزری برای چاپگرهای لیزری 

کارتریج لیزری یا کارتریج تونر (Toner Cartridge)، در چاپگرهای لیزری استفاده می‌شود و حاوی پودری ریز به نام تونر است. عامل اصلی رنگ‌ساز در فرایند چاپ پرینترهای لیزری است. سرعت چاپ این کارتریج‌ها بیشتر از کارتریج‌های جوهر افشان است و با اینکه در مدل‌های رنگی هم ارائه می‌شوند، اما عملکرد آن‌ها در چاپ عکس به اندازه کارتریج‌های جوهر افشان نیست؛ البته برای چاپ نمودارها و جدول‌های رنگی، عملکرد مناسبی دارند. ازطرف‌دیگر، هزینه تعمیر و نگهداری کارتریج‌های تونر کمتر است و ماده چاپی آن‌ها در بلندمدت خشک نمی‌شود.

 

تصویر یک شخص که در حال جایگذاری کارتریج لیزری (کارتریج تونر) در داخل پرینتر است و توضیحاتی در مورد سرعت کارتریج لیزری داده شده است.

 

مقایسه انواع کارتریج در یک نگاه

هر یک از کارتریج‌های جوهر افشان و تونر دارای برخی مزیت‌ها و معایب مختص به خود هستند که آن‌ها را برای نیازهای مختلف افراد مناسب می‌سازد. آشنایی با این مزایا و معایب، به شما کمک می‌کند بهترین نوع آن را باتوجه‌به شرایطی که دارید انتخاب کنید. در ادامه، به بررسی تفاوت بین کارتریج جوهر افشان و کارتریج تونر و مزایا و معایب هر کدام می‌پردازیم تا بتوانید در فرایند انتخاب چاپگر جوهری یا لیزری بهتر تصمیم بگیرید. 

 

ویژگی‌هاکارتریج جوهر افشان کارتریج تونر 
نوع چاپگر متناسب با کارتریجچاپگرهای جوهری چاپگرهای لیزری 
تعداد صفحات چاپ در کارتریج اولیه (تقریبی)300 – 400 1500 – 2000 
حالت مادهٔ مصرفی کارتریجمایع پودر
مکان‌های مناسب برای استفاده از کارتریجاستفادهٔ عمده در خانهمناسب برای اداره‌ها و سازمان‌ها
سرعت چاپ سرعت کمتری دارد و برای کارهای با حجم بالا مناسب نیستسرعت چاپ در کارتریج‌های تونر (پرینتر لیزری) بیشتر است 
هزینهٔ خرید و نگه‌داری هزینه‌های شارژ کارتریج و تعویض آن بیشتر استدر بلندمدت گزینه‌ای مقرون‌به‌صرفه‌تر محسوب می‌شود
میزان تطبیق‌پذیری با انواع کاغذهااین کارتریج توانایی چاپ روی طیف‌ گسترده‌ای از کاغذهای مات و براق را داردبه دلیل وجود حرارت در فرایند چاپ، نمی‌تواند فرایند چاپ روی کاغذهای حساس به حرارت را انجام دهد
کیفیت چاپ تصویر رنگی و عکسچاپ تصاویر با رنگ‌های غنی و کیفیت بالا امکان‌پذیر استکیفیت چاپ رنگی این کارتریج در عکس کمتر است اما برای چاپ نمودارهای رنگی مناسب است 
نیاز به استفادهٔ مداوم جهت خشک‌نشدن

 

انواع کارتریج بر اساس شرکت سازنده؛ کارتریج اورجینال و طرح

علاوه بر نوع چاپگر و تکنولوژی چاپ، کارتریج‌‌ها را بر اساس نوع شرکت‌های سازنده نیز می‌توان به دو دسته دیگر کارتریج OEM و Compatible دسته‌بندی کرد. 

 

  1. کارتریج OEM یا کارتریج اورجینال: این نوع از کارتریج‌‌ها، مطمئن‌ترین انتخاب هنگام خرید هستند چون مستقیماً توسط شرکت‌های تولیدکننده چاپگر به بازار عرضه می‌شوند و عملکرد درست و بدون مشکل آن‌ها تضمین شده است. این نوع از کارتریج‌ها قیمت بالاتری نسبت به مدل Compatible دارند اما ماندگاری و کیفیت چاپ آن‌ها بسیار بالاتر است. 
  2. کارتریج Compatible یا کارتریج طرح: کارتریج‌‌های Compatible گزینه‌های اقتصادی‌تری هستند که توسط شرکت‌های ثالث برای برند و مدل خاصی از چاپگر طراحی و تولید می‌شوند. پس در خرید این نوع از کارتریج‌ها بسیار دقت کنید چون ممکن است کارتریج به‌صورت کامل با پرینتر شما سازگار نباشد و عملکرد پرینتر شما را مختل کند. همچنین چون شرکت‌های سازنده پرینتر این شرکت‌های ثالث را تأیید نمی‌کنند، استفاده از چنین کارتریج‌هایی باعث ابطال گارانتی یا ضمانت‌نامه پرینتر شما می‌شود.

 

ما پیش‌تر هم در مورد تفاوت کارتریج اورجینال با طرح یا چینی صحبت کرده بودیم و اگر به اطلاعات بیشتری در مورد انواع کارتریج بر اساس شرکت سازنده نیاز دارید، مطالعه آن را پیشنهاد می‌کنیم. پس اگر برای مثال، قصد خرید کارتریج hp را داشتید، حواستان باشد که کارتریج اورجینال تهیه کنید و استفاده از کارتریج‌های طرح یا چینی پیشنهاد می‌شود. تا اینجا کارتریج را به‌صورت کامل به شما معرفی کردیم و انواع آن را گفتیم؛ برای افرادی که مشتاق هستند در مورد این قطعه بیشتر بدانند، توضیحات بیشتری را در ادامه در مورد قطعات کارتریج و نحوه کارکرد آن بیان کردیم. برای اینکه بهتر نحوه کار کارتریج را بهتر متوجه شوید، بهتر است اول با قطعات آن آشنا شوید.

 

اجزا و قطعات کارتریج جوهر افشان

قطعات و اجزای کارتریج جوهر افشان در هر پرینتر متفاوت است اما بخشی از اجزا در تمام کارتریج‌ها وجود دارند. در ادامه به مهم‌ترین اجزای کارتریج جوهرافشان اشاره می‌کنیم.

  • محفظه جوهر (Ink Reservoir): تمام کارتریج‌ها دارای محفظه‌ای هستند که جوهر در آن نگهداری می‌شود و بسته به مدل پرینتر، این محفظه می‌تواند واحد باشد یا از چندین محفظه کوچک‌تر برای هر رنگ تشکیل شده باشد.
  • هد پرینتر (Printhead): این بخش حکم موتور کارتریج را دارد و عمل پاشیدن جوهر روی کاغذ را انجام می‌دهد. هد پرینتر محل قرارگیری 
  • صفحه نازل (Nozzle Plate): این بخش در انتهای هد پرینتر قرار می‌گیرد و دارای منافذ بسیار کوچکی به نام نازل (Nozzle) است که جوهر از طریق این منافذ به کاغذ منتقل می‌شود. تمیزبودن این منافذ بسیار مهم است و روی کیفیت چاپ تأثیر می‌گذارد. 
  • صفحه پوشش (Cover Plate): در مواقعی که از کارتریج استفاده نمی‌شود، این صفحه به‌عنوان پوشش از هد پرینتر و نازل‌ها محافظت می‌کند.
    1. بستر پیزوالکتریک (در پرینترهای جوهرافشان پیزوالکتریک): این قطعه، یک کریستال پیزوالکترونیک را در خود جای می‌دهد که وظیفه این کریستال در پرینترهای پیزوالکتریک، پاشیدن قطرات جوهر به کاغذ است.
    2. صفحه فلزی و قطعه مقاومت (در پرینترهای جوهرافشان حرارتی): صفحه فلزی یک قطعه فلزی نازک است که در نزدیکی محفظه جوهر قرار دارد و با گرفتن گرما از طریق قطعه مقاومت، دما و حرارت جوهر را بالا می‌برد. در واقع قطعه مقاومت، جریان الکتریکی را به صفحه فلزی منتقل می‌کند تا جوهر گرم و آماده چاپ شود.
  • مدار یا تراشه طلایی (Electronic Contacts/Chip): این تراشه مانند یک دستگاه ارتباطی بین کارتریج و پرینتر شما است و اطلاعاتی مانند نوع کارتریج، میزان جوهر، دما، ارورهای کارتریج و غیره را روی نمایشگر چاپگر نمایش می‌دهد.

همچنین به یاد داشته باشید که برخی از قطعات و بخش‌های کارتریج‌ها مانند گیرهٔ ایمنی (Safety Clip) و نوارچسب (Adhesive Tape) را باید پیش از جایگذاری در چاپگر جدا کنید.

 

نحوه کارکرد کارتریج جوهر افشان 

هنگامی که فایلی را برای چاپ به کارتریج‌های جوهر افشان ارسال می‌کنید، پرینتر بعد از دریافت درخواست، آن را یک دستورالعمل دیجیتال تبدیل می‌کند. برای مثال اگر می‌خواهید یک عکس را چاپ کنید، پرینتر محتوای عکس را به مجموعه‌ای از پیکسل‌ها تبدیل و تعیین می‌کند که جوهر باید چطور و در چه زمانی به کاغذ منتقل شود. سپس فرایند چاپ شروع می‌شود و بسته به نوع پرینتر جوهر افشان (حرارتی یا پیزوالکتریک)، جوهر روی کاغذ پاشیده می‌شود. 

در پرینترهای پیزوالکتریک، یک کریستال پیزوالکتریک با ایجاد لرزش و فشار مداوم، جوهر را از طریق نازل‌ها به برگه منتقل می‌شود. اما در پرینترهای حرارتی، گرما روی جوهر اعمال می‌شود تا جوهر به بخار تبدیل شود و سپس با اعمال فشار به این بخار، جوهر از نازل‌ها خارج و روی کاغذ حک می‌شود. در هر دو حالت، نازل‌ها بسیار ریز و دقیق هستند و جوهر را دقیقاً مطابق با دستورالعملی که دریافت کرده‌اند، روی برگه می‌پاشند.

همزمان با این اتفاق‌ها، سایر بخش‌های پرینتر هم کاغذ را به حرکت در‌می‌آورند تا جوهر مطابق با فایل ارسال در تمام صفحه پخش شود. البته در برخی از مدل‌ها، کاغذ یا سطح چاپ ثابت است و به جای کاغذ، هد پرینتر حرکت می‌کند تا متن یا عکس را روی کاغذ چاپ کند. در نهایت جوهر خشک می‌شود و برگه از پرینتر خارج می‌شود.

 

تصویری از کارتریج جوهر افشان که بخش نازل و خروج جوهر را نمایش می‌دهد و این بخش در زیر هد پرینتر قرار دارد

 

در تمام مراحل بالا، عملکرد درست هد پرینتر بسیار مهم و حیاتی است و باید از آن به خوبی نگهداری کنید. البته در صورتی خرابی، می‌توانید برای خرید هد پرینتر هم اقدام کنید اما با نگهداری خوب می‌توانید عمر هد پرینتر را بیشتر کنید. در ادامه بیشتر در مورد روش‌های نگهداری از کارتریج صحبت کرده‌ایم.

 

اجزا و قطعات کارتریج لیزری

کارتریج‌های تونر از کارتریج جوهر افشان پیچیده‌تر هستند و اجزا و قطعات بیشتری دارند؛ همین موضوع هم باعث شده که مبلغ آن‌ها بیشتر باشد. البته همین قطعات بیشتر باعث شده که پرینتر بتواند با سرعت بیشتری چاپ کند و طول عمر بیشتری داشته باشد. قطعاتی که در ادامه می‌خوانید، ممکن است در تمام پرینترها وجود نداشته باشند اما بیشتر کارتریج‌های تونر دارای این قطعات هستند.

  1. محفظه تونر (Toner Hopper): تونر یک ماده به شکل پودر است که به عنوان ماده چاپ در پرینترهای لیزری استفاده می‌شود. کارتریج تونر این ماده را در خود نگه می‌دارد تا در زمان لازم به برگه منتقل شود.
  2. دولوپر رولر (Developer Roller): این بخش که با نام مگنتیک رولر (Magnetic Roller) هم شناخته می‌شود، خاصیت مغناطیسی دارد، وظیفه انتقال پودر تونر از محفظه به قطعه درام را دارد.
  3. داکتر بلید (Doctor Blade): این قطعه موظف است که تونر اضافه از روی دولوپر رولر پاک کند و مطمئن می‌شود که فقط تونر مورد نیاز به دولوپر رولر منتقل شود. در واقع این قطعه ضخامت و جریان پودر تونر روی دولوپر رولر را تنظیم می‌کند تا کیفیت چاپ در بهترین حالت خود باشد و از تونر اضافی در چاپ استفاده نشود.
  4. درام (OPC Drum): درام یک قطعه حساس به نور است و توسط لیزری که در داخل چاپگر قرار دارد، به‌لحاظ الکتریکی باردار می‌شود. بعد از باردارشدن، این قطعه تونر را جذب می‌کند و آن را آماده انتقال به کاغذ می‌کند.
  5. غلتک شارژ اولیه (Primary Charge Roller) یا همان PCR: این غلطک می‌تواند بخشی از کارتریج باشد اما در برخی از پرینترها، این بخش جزوی از قطعات پرینتر است و روی کارتریج قرار ندارد. البته درهرصورت، عملکرد و وظیفه آن ثابت است و یک بار الکتریکی منفی را به سراسر درام منتقل می‌کند. 
  6. تیغه تمیز کننده (Wiper Blade): تیغه تمیز‌کننده وظیفه پاک‌کردن تونر اضافی را بر عهده دارد و بعد از اینکه فرایند چاپ انجام شد، تونر اضافی را از روی درام پاک می‌کند و برای چاپ بعدی آماده می‌کند.
  7. محفظه ضایعات تونر (Waste Toner Hopper): تونر اضافه‌ای که توسط تیغه تمیز کننده جذب می‌شود، وارد این محفظه می‌شود. برخی از کارتریج‌ها دارای خروجی جداگانه‌ای برای تخلیه یا بازیافت این تونر هستند.
  8. مدار یا تراشه طلایی (Electronic Contacts/Chip): این تراشه مانند یک دستگاه ارتباطی بین کارتریج و پرینتر شما است و اطلاعاتی مانند نوع کارتریج، میزان جوهر، دما، ارورهای کارتریج و غیره را روی نمایشگر چاپگر نمایش می‌دهد. 

 

نحوه کارکرد کارتریج لیزری 

بعد از ارسال درخواست چاپ به پرینترهای لیزری، پرینتر درخواست شما را مطابق با منطق خود، به یک دستورالعمل دیجیتال تبدیل می‌کند تا متوجه شود باید چه چیزی را چطور چاپ کند. سپس فرایند چاپ شروع می‌شود و کاغذ از محفظه وارد چاپگر می‌شود. در فرایند چاپ پیش از هر چیز، غلتک شارژ اولیه یا همان PCR، درام را به‌صورت الکتریکی باردار (بار منفی) و آماده دریافت تونر می‌کند. 

بعد از اعمال بار الکتریکی منفی، لیزری که در پرینتر لیزری وجود دارد، یک نوری را به سطح درام می‌تاباند. با این تابش، لیزر نقاطی که قرار است چیزی روی آن‌ها چاپ نشود را هدف قرار می‌دهد و با تابش نور روی آن‌ها، بار الکتریکی این نقاط را خنثی می‌کند. به‌این‌ترتیب، تونر دیگر به این نقاط نمی‌چسبد و فقط روی بخش‌هایی قرار می‌گیرد که همچنان باردار هستند. 

سپس دولوپر رولر یا همان مگنتیک رولر، تونر را از محفظه به درام منتقل می‌کند و به‌این‌ترتیب، تونر روی تمام نقاطی که هنوز باردار هستند، قرار می‌گیرد. در این بین، قطعه داکتر بلید هم مطمئن می‌شود که تونر اضافی به درام منتقل نشود. هم‌زمان کاغذ که بار الکتریکی مثبت دریافت کرده است، از نزدیکی درام عبور می‌کند و تمام تونرها با بار منفی را به خود جذب می‌کند. یعنی در این مرحله درام تونر را به کاغذ منتقل می‌کند و کاغذ با بار مثبت، تونر را جذب می‌کند.

در نهایت کاغذ و تونر از واحد فیوزر (که یکی دیگر از قطعات پرینتر است) عبور می‌کنند و عملیات چاپ انجام می‌شود. کاغذ و تونر در واحد فیوزر تحت فشار و حرارت قرار می‌گیرند و همین باعث می‌شود که تونر به کاغذ بچسبد. دلیل گرم بودن کاغذ‌ها بعد از خروج هم، عبور از این واحد است. همچنین بعد از انتقال تونر به کاغذ توسط درام، تیغه تمیز کننده درام را تمیز می‌کند تا دوباره آماده چاپ شود و این فرایند دوباره تکرار می‌شود. 

 

تصویری از نمای داخلی کارتریج تونر که قطعات آن را نمایش می‌دهد و نحوه کار کارتریج تونر را شرح داده است

همان‌طور که خواندید، قطعه درام نقش بسیار مهمی در تمام این فرایند دارد و در‌صورتی‌که خراب شود، عملکرد تمام بخش‌ها و قطعات دیگر مختل می‌شود. البته خبر خوب این است که این قطعه به تنهایی هم قابل خرید است.

 

نکات نگهداری کارتریج پرینتر و روش‌های مراقبت از آن 

حفظ و نگهداری کارتریج کار چندان دشواری نیست و برای حفظ عملکرد و کیفیت کارتریج خود، کافی است به چند نکته توجه داشته باشید. برای مثال کارتریج‌های تونر و جوهری را باید در مکان‌ و دمای مناسب نگهداری کنید. بهتر است کارتریج تونر را در مکان‌های مرطوب قرار ندهید چون رطوبت باعث به‌هم‌چسبیدن پودر تونر می‌شود. همچنین نباید کارتریج جوهر افشان را برای مدت طولانی در حالت نامتوازن قرار دهید چون جوهر در یک سمت کارتریج قرار می‌گیرد. در نتیجه عمل چاپ به‌خوبی انجام نمی‌شود. 

 

بایدها و نبایدهای نگهداری کارتریج جوهر افشان

✅ حتماً پیش از تمام شدن جوهر، مخزن آن را دوباره پر کنید.

✅ همواره هد پرینتر را پس از عملیات چاپ با دستمال و به طور کامل پاک کنید.

❌ کارتریج را در دمای بالا قرار ندهید.

 

بایدها و نبایدها نگهداری کارتریج لیزری

✅ مخزن و ضایعات درون آن را مرتباً خالی کنید.

✅ اگر برای مدتی از کارتریج استفاده نکرده‌اید، آن را از چاپگر بیرون بیاورید و تکان دهید تا سطح تونر در آن متوازن شود.

❌ از آنجایی‌که درام در کارتریج‌های تونر حساسیت زیادی به نور دارند، سعی کنید کارتریج را در معرض خورشید یا نور زیاد قرار ندهید.

البته در مورد نگهداری کارتریج نکات بیشتری هم وجود دارد که پیش‌تر در مقالهٔ روش‌های نگهداری از کارتریج به آن‌ها اشاره کردیم. پس اگر می‌خواهید طول عمر کارتریج را افزایش دهید، پیشنهاد می‌کنیم آن مقاله را مطالعه کنید.

 

تصویر نصب کارتریج در پرینتر را نشان می‌دهد که شخصی در حال نصب و جایگذاری مخزن‌های جوهر است.

 

راهنما و نکات خرید کارتریج پرینتر

برای خرید کارتریج پرینتر باید به چندین نکته توجه داشته باشید تا بهترین خرید را داشته باشید.

  • مدل پرینتر خود را بدانید: مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که مدل پرینتر خود را بشناسید و کارتریج‌هایی سازگار با همان مدل را انتخاب کنید.
  • از شماره یا کد کارتریج مطلع باشید: منظور ما از شماره، شماره سریال نیست و هر کدام از کارتریج‌ها برای خود یک شماره یا کد کارتریج دارند. برای مثال کارتریج 85a ، برای پرینتر HP مدل 1102 است و با پرینترهای دیگری مانند 1212 و 1214 هم سازگار است.
  • به جای خرید کارتریج جدید، می‌توانید آن را شارژ کنید: در مواقعی که کارتریج شما قدیمی نشده و دارای عملکرد مطلوبی است، می‌توانید آن را شارژ کنید و هزینه‌های خود را کاهش دهید.
  • از فروشگاه‌های معتبر خرید کنید: متأسفانه کالاهای غیر اورجینال در بازار وجود دارند و شما باید مراقب باشید که کارتریج را از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید. محصولات اورجینال دارای شماره سریال و هولوگرام هستند و بسته‌بندی آن‌ها دقیقا مطابق بسته‌بندی اورجینال است. 

 

در مورد خرید کارتریج، نکات بیشتری هم وجود دارد که بهتر است نسبت به آن‌ها آگاه باشید اما چون موضوعات طولانی بودند، آن‌ها را به مقاله‌ای دیگر منتقل کردیم. پس برای اینکه انتخاب درستی داشته باشید و دچار ضرر مالی نشوید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله راهنمای خرید کارتریج پرینتر را مطالعه کنید.

 

آیا کارتریج می‌تواند بر کیفیت چاپ مؤثر باشد؟

بله، نوع کارتریج با کیفیت چاپ رابطه مستقیم دارد و به چند طریق تأثیرگذار است که در زیر بیان کردیم. همچنین در بالاتر، نکات مختلفی را در مورد نگهداری کارتریج‌ها بیان کردیم و اگر آن‌ها را نخواندید، مطالعه آن‌ها هم خالی از لطف نیست.

  • سطح ماده چاپ کارتریج: در صورتی که میزان ماده چاپ کارتریج (جوهر یا تونر) کم شده باشد، اسناد و تصاویر با کیفیت کمتری چاپ می‌شوند و ممکن است برخی از نقاط عکس یا سند، کم‌رنگ باشند یا اصلاً چاپ نشوند.
  • عمر کارتریج: حتی اگر سطح ماده چاپ در کارتریج بالا باشد، کارتریج‌های قدیمی یا کارتریج‌هایی که بسیار زیاد از آن‌ها استفاده شده، کیفیت مطلوبی نخواهند داشت و بهتر است یک کارتریج جدیدتر تهیه کنید.
  • اورجینال بودن کارتریج: برخی از کارتریج‌های موجود در بازار، اورجینال نیستند و توسط شرکت‌های ثالث تولید شده‌اند. این کارتریج‌ها که با تحت عنوان Compatible شناخته می‌شوند، با پرینتر شما سازگار هستند اما کیفیت آن‌ها به اندازه پرینترهای OEM یا اورجینال نیست.
  • کثیف‌بودن هد در کارتریج‌های جوهرافشان: کثیف‌بودن و گرفتگی هد پرینتر می‌تواند باعث تار شدن فایل چاپی شود یا ممکن است جوهر به اندازه لازم در چاپ استفاده نشود. پس تمیز بودن هد پرینتر هم می‌تواند در کیفیت چاپ تأثیر داشته باشد.

 

 چند وقت یکبار کارتریج خود را تعویض کنم؟

زمان تعویض کارتریج به عوامل مختلفی بستگی دارد و مشخص‌کردن یک زمان واحد برای تمام شرایط، کاری غیرممکن است. اما به کمک عواملی که در زیر مطرح می‌کنیم، احتمالاً بتوانید زمان مناسب برای تعویض کارتریج را مشخص کنید. ما همچنین قبلاً در مقاله عمر کارتریج چقدر است، به‌صورت مفصل در مورد این موضوع صحبت کرده بودیم.

  • میزان استفاده و نوع کارتریج: به‌صورت میانگین، کارتریج‌‌های جوهر افشان و تونر قادر به چاپ تعداد برگه‌های زیر هستند:
    • کارتریج جوهرافشان – چاپ سیاه‌وسفید: 150 تا 400
    • کارتریج جوهرافشان – چاپ رنگی: 100 تا 300
    • کارتریج تونر – چاپ سیاه‌وسفید: 2,000 تا 4,000
    • کارتریج تونر – چاپ رنگی: 1,500 تا 3,000

البته اعداد بالا میانگین هستند و ممکن است کارتریج شما تعداد برگه‌های بیشتر یا کمتری را چاپ کند. شما می‌توانید با نگاه‌کردن به سایت رسمی سازنده پرینتر یا دفترچه پرینتر، این عدد را پیدا کنید و یا از متخصص کمک بگیرید. البته اگر کارتریج شما نو است و کارتریج استارتر محسوب می‌شود، برگه‌هایی کمتری را از تعداد بالا چاپ می‌کند چون مخزن کارتریج استارتر پر نیست. در مورد کارتریج استارتر در بالا صحبت کردیم. 

حال اگر فکر می‌کنید که این میزان برگه را چاپ کرده‌اید، زمان تعویض یا شارژ کارتریج رسیده است. ممکن است شما در طی یک سال 2,000 برگه چاپ کنید و ممکن است این تعداد را در یک ماه چاپ کنید؛ پس بازه زمانی خاصی برای تعویض کارتریج وجود ندارد. همچنین نکته جالب در مورد پرینترها این است که گزارشی از تعداد فایل‌هایی که از ابتدا چاپ کرده‌اند، به شما می‌دهند. شما می‌توانید با چاپ برگه گزارش متوجه شوید که چند برگه را چاپ کرده‌اید و زمان آن رسیده که کارتریج را عوض کنید یا خیر. با رصد این عدد، می‌توانید بفهمید که چه زمانی زمان تعویض دوباره کارتریج رسیده است. در مقاله نحوه مشاهده تعداد برگ پرینت شده توسط چاپگر در این مورد بیشتر صحبت کرده‌ایم. 

  • کیفیت چاپ افت کرده باشد: در چنین مواقعی احتمالاً جوهر یا تونر کارتریج کم شده و زمان تعویض یا شارژ آن رسیده است. البته توجه داشته باشید که علت افت کیفیت، کثیف‌بودن کارتریج نباشد.
  • کارتریج هشدار بدهد: در برخی از پرینترهای پیشرفته‌تر که دارای نمایشگر هستند، چاپگر به شما اخطار می‌دهد که زمان تعویض کارتریج است.
  • اگر جوهر خشک شده باشد: اگر کارتریج‌های جوهر افشان را به‌صورت مداوم استفاده نکنید، جوهر آن‌ها خشک می‌شود و ناچار به تعویض کارتریج می‌شوید.

 

تصویر نحوهٔ پر کردن کارتریج‌های یک چاپگر جوهر افشان به وسیلهٔ سرنگ را نشان می‌دهد

 

با کمک موارد بالا، می‌توانید در مورد زمان تصمیم کارتریج تصمیم بگیرید. اگر لازم بود که کارتریج خود را تعویض کنید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ نحوه تعویض کارتریج پرینتر را مطالعه کنید تا با نحوه و نکات تعویض کارتریج پرینتر آشنا شوید.

 

سوال دیگری در مورد کارتریج پرینتر دارید؟

در این مقاله سعی کردیم به کامل‌ترین شکل ممکن، به سؤال کارتریج چیست؟ جواب دادیم و انواع کارتریج را به لحاظ نوع چاپگر و شرکت سازنده معرفی کردیم. همچنین نحوه کار کارتریج و قطعات آن را به شما معرفی کردیم و نکات مختلفی برای نگهداری از کارتریج و زمان تعویض آن بیان کردیم. امیدواریم که توانسته باشیم به‌تمامی سؤالات شما در مورد کارتریج پاسخ دهیم. اگر سوال دیگری دارید، در قسمت نظرات از ما بپرسید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.

 

سؤالات متداول 

به‌صورت میانگین، هر کارتریج تونر از 1,500 تا 4,000 برگه و کارتریج جوهر افشان از 100 تا 400 برگه را چاپ می‌کند. البته ممکن است کارتریجی که روی پرینتر شما نصب شده، بتواند برگه‌هایی بیشتر یا کمتری را از این تعداد چاپ کند. همچنین چون مخزن کارتریج‌های نو (یا همان کارتریج استارتر) تماماً پر نیست، این تعداد برگه را چاپ نمی‌کنند.
پرینترهای جدیدتر، زمان تعویض کارتریج را روی نمایشگر پرینتر نمایش می‌دهند. اما اگر مدل پرینتر شما قدیمی‌تر است با کم‌شدن کیفیت چاپ می‌توانید متوجه شوید که زمان تعویض یا شارژ کارتریج رسیده است. منظور از کم‌شدن کیفیت چاپ، این است که متون و تصاویر کم‌رنگ‌تر چاپ می‌شوند یا اسناد چاپ‌شده دارای لکه هستند و یا برخی از نقاط جوهر یا تونر ندارند.
عمر کارتریج‌ پرینتر از زمان بازشدن و شروع مصرف حدود 3 الی 6 ماه، و زمان ماندگاری کارتریج‌های باز نشده و نو 2 الی 3 سال است. البته برای باکیفیت‌ماندن جوهر یا تونر و جلوگیری از کاهش تاریخ انقضای آن‌ها،‌ لازم است آن‌ها را در دمای مناسب (خشک و به دور از گرما) نگه‌دارید.
اگر چاپگر شما مانیتور دارد، احتمالاً چاپگر سطح ماده چاپ را روی آن نشان می‌دهد. شما همچنین می‌توانید از برنامه پرینتر که روی ویندوز نصب کردید یا سایر نرم‌افزارهای مرتبط با پرینتر استفاده کنید تا سطح مواد چاپ را ببینید. در پرینترهای جوهر افشان، می‌توانید به‌صورت دستی و با نگاه‌کردن به محفظه رنگ هم سطح جوهر را بررسی کنید.

 

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *