هد پلاتر چیست؟

هد پلاتر چیست؟

امروزه در صنایع عکاسی و چاپ، از پلاترها به صورت گسترده استفاده می‌شود. در واقع پلاتر نوعی چاپگر است که عرض زیادی دارد و نسبت به پرینترهای معمولی از دقت چاپ بیشتری برخوردار است. این دستگاه‌های عریض یا لارج فرمت دارای بخش‌های گوناگونی هستند و انواع مختلفی هم دارند. به طور کلی پلاتر یک مغز اصلی دارد که تمامی فعالیت‌های آن را سر و سامان می‌دهد. این مغز اصلی همان هد پلاتر است که توان عملیاتی پلاتر را بیشتر و بیشتر می‌کند. ما در ادامه‌ی این مطلب می‌خواهیم در مورد این که هد پلاتر چیست اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم؛ اما قبل از هر چیزی باید بدانید که خود پلاتر چیست و چه انواعی دارد. با ما همراه باشید.

 

پلاتر چیست؟

پلاتر در واقع نوعی دستگاه عریض و کاربردی است که چاپ روی بنر و رول‌ها را با دقت تمام و کیفیت زیاد انجام می‌دهد. در واقع امروزه هر نوع چاپی را که با پرینتر انجام نشود را با استفاده از پلاترها انجام می‌دهند. این نوع از چاپ‌ها عرضی بالای ۲۴ سانت دارند و به دستگاه‌های عریضی مثل پلاتر نیاز پیدا می‌کنند.

پلاترها معمولا از نظر تعداد رنگ، رنگ بیشتری را در خود‌ جای داده‌اند. همین رنگ‌ها باعث می‌شوند که طرح‌های گرافیکی یا نقشه‌های مهندسی به بهترین شکل ممکن بر روی بنر چاپ گردد. بنابراین شما می‌توانید هر طرح و هر رنگی را بدون محدودیت به پلاتر بیفزایید و از مزایای این دستگاه‌های پر قدرت بهره ببرید.

هد پلاتر چیست؟

حال که متوجه شدیم که پلاتر چیست، چه انواعی دارد و چه کاری را انجام می‌دهد، می‌خواهیم بدانیم که هد پلاتر چیست و چه انواعی دارد. همان طور که گفتیم، هد پلاتر مغزی است که در ساختار این دستگاه‌ها وجود دارد.‌ زمانی که قرار است جوهر توسط پلاترها بر روی یک سطح مشخصی پیاده سازی شود، باید یک قطعه وجود داشته باشد که این جوهر را کنترل کند و یک طرح گرافیکی مشخص را بر روی کاغذ به وجود بیاورد. این قطعه، همان هد پلاتر است که خود نیز انواع گوناگونی دارد.

امروزه ساختار هدهای پلاتر بسیار پیشرفته‌تر از گذشته شده است. این هدها محفظه‌های جوهری و نازل‌های جوهر ریزی را در خود جای داده‌اند و خودشان به صورت مستقل جوهر را بیرون پاشیده و آن را کنترل می‌کنند. در پلاترهای جوهر افشان اغلب اوقات این جوهر به صورت قطره قطره توسط هد از دستگاه خارج می‌شود. هدهای پلاتر توسط یک موتور تغذیه اداره و مدیریت می‌شوند و با حرکت بر روی یک تسمه‌ی دندانه دار، به صورت خطی به سمت جلو و سمت عقب حرکت می‌کنند تا این که یک طرح مشخص را بر روی بنر پیاده می‌نمایند.

نمونه ای از هد پلاتر کانن را در تصویر زیر مشاهده می کنید:

 

آشنایی با انواع هد پلاتر

 

انواع هد پلاتر

هدهای پلاتر نیز همانند خود پلاترها از نظر ساختار و عملکرد به دو نوع پیزو و حرارتی تقسیم می‌شوند. هر یک از این هدها، برای انجام یک کار مشخص تدوین شده‌اند و عملکرد منحصر به فردی را نیز از خود به نمایش می‌گذارند.

تصویر هد پلاتر 72 اچ پی که یکی از پر طرفدارترین هدهای پلاتر است:

هدپلاتر پیزو

 

  • هد پلاتر پیزو:

در اواخر دهه‌ی ۷۰ بود که فردی به نام زیمنس پلاترهای جوهر افشان را با استفاده از هد پیزو، توسعه داد. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که شما برای آشنایی با هد پلاتر، هدهای پیزو را بشناسید. این نوع از هدها بسیار سریع کار می‌کنند. عملکرد آن‌ها به گونه‌ای است که با کریستال درونی و کششی خود، تغییر شکل می‌دهند، روی یک غشاء مشخص فشار وارد می‌آورند و در نهایت هم از طریق کانال‌های نازل، جوهر را روی بنر مورد نظر شما می‌پاشند اما این فرآیند تنها و تنها در کسری از ثانیه انجام می‌شود.

هدهایی که با نام هد پلاتر پیزو به فروش می‌رسند، به گرما و حرارت نیازی ندارند. به همین دلیل شما می‌توانید از انواع و اقسام جوهرهای حلال در آب، روغنی و جوهرهای اکو در این هدها استفاده کنید. همچنین این را بدانید که شرکت اپسون در میان سایر شرکت‌های تولید پلاتر، پیشگام استفاده کردن از هد پلاتر پیزو است‌.

 

هدپلاتر حرارتی

 

  • هد پلاتر حرارتی:

در مفهوم هد پلاتر، نوع دیگری از هدهای پلاتر با نام هد پلاتر حرارتی به چشم می‌خورند. همان گونه که از نام این هدها پیدا است، حرارت باعث می‌شود که نازل‌های موجود در پلاتر بتوانند جوهر را بر روی کاغذ و بنر اسپری کنند. امروزه نازل‌های پلاترها بسیار پیشرفته شده‌اند و از نظر تعداد هم در ساختار پلاترها گسترش پیدا کرده‌اند. به همین دلیل بهترین چاپ‌ها با درجه بندی هوشمند با استفاده از این هد پلاترها انجام می‌شوند. در واقع این نوع از هدهای پلاتر کشش الکتریکی بالایی دارند و با گرمایش دادن به نازل، انفجار ایجاد می‌کنند.

هدهای پلاتر حرارتی نیز همانند هدهای پلاتر پیزو دارای ویژگی‌های مختلفی هستند. این هدها با هر نوع جوهری سازگار می‌شوند، به راحتی تعویض می‌گردند، استفاده از آن‌ها سریع و آسان است و از همه ‌مهم‌تر، می‌توانند هر نوع رسانه‌ای را بر روی کاغذ چاپ کنند. اغلب اوقات از این‌ها در جوهر افشان‌های اچ پی و کانن استفاده می‌شود.

 

کاربرد هدهای پلاتر چیست؟

  • هدهای پلاتر با سرعت بالایی که دارند، فرآیند چاپ را سرعت می‌بخشند.
  • یکی از مهم‌ترین کاربردهای هد پلاتر این است که جوهر را در همان لحظه بر روی کاغذ خشک می‌کند تا طراحی‌های گرافیکی بی‌نظیری را از خود به نمایش بگذارد.
  • هد پلاتر در واقع همانند مغز ‌دستگاه پلاتر است که دستور انجام کارهای مختلف را به پلاتر می‌دهد. به همین دلیل عدم وجود هد پلاتر در پلاتر با عدم عملکرد صحیح پلاتر همراه است.
  • هدهای پلاتر هستند که باعث افزایش دقت چاپ پلاترها می‌شوند. این هدها توانایی مدیریت جوهر پلاتر را دارند و با کاربرد منحصر به فرد خود، هر نوع چاپی را با ظرافت بالا بر روب کاغذ به نمایش در می‌آورند.

 

چگونه بهترین هد پلاتر را خریداری کنیم؟

برای خرید این هدها شما باید به ویژگی‌های مختلف آن‌ها توجه داشته باشید تا در خرید خود دچار اشتباه نشوید. سرعت، وضوح، فرکانس و رزولوشن آن همه و همه از جمله نکات مهمی هستند که در این زمینه باید مورد توجه قرار بگیرند. مهم‌ترین این نکات، رزولوشن و سرعت چاپ است که می‌توانند کیفیت هدهای چاپگر را افزایش دهند.

  • توجه به سرعت چاپ

شما پیش از خرید هد پلاتر باید توجه داشته باشید که چه سرعتی را از این هدها انتظار دارید چرا که ما زمانی که در مورد هد پلاتر با شما صحبت می‌کردیم، به این نکته ( سرعت) هم اشاره نمودیم. برای این که به میزان سرعت هدی که انتخاب کرده‌اید پی ببرید باید از دو راه اقدام کنید. راه اول این است که شما مشخصات ارائه شده از هدهای پلاتر را از سوی سازنده دریافت کرده و مورد توجه قرار ‌دهید و‌ گام دوم این است که فرکانس یا همان ریزش قطرات در هر ثانیه را بررسی ‌کنید تا به سرعت این دستگاه‌ها پی ببرید.

در هدهای جوهر افشان پلاتر، معمولا سرعت چاپ به ترتیب کیلوهرتز در ثانیه مشخص می‌شود. این سرعت بالا باعث شده است که‌ محدودیت زمانی از سر راه دنیای چاپ برداشته شود و دریچه‌ای جدید و پیشرفته به روی این صنعت باز گردد.

 

  • توجه به رزولوشن

پیش از خرید هد پلاتر ابتدا مشخص کنید که از خرید این هدها چه هدفی دارید و چه کیفیتی مد نظر شما است. در اینجا رزولوشن این هدها خود را نشان می‌دهد که عاملی اصلی برای کیفیت چاپ است. به هر میزان که رزولوشن و وضوح این هدها افزایش پیدا کند، استفاده از قطرات جوهر در هر اینچ بیشتر می‌شود و چاپ بهتری هم به عمل می‌آید.

اگر شما بخواهید کاری بسیار باکیفیت را انجام دهید و به جای ۱۰۰ نقطه در هر اینچ از ۱۰۰۰ نقطه یا بیشتر استفاده کنید، باید زمان، هزینه و پیچیدگی‌های موجود در این زمینه را بشناسید. در واقع زمانی که قرار است مفهوم هد پلاتر مورد توجه قرار بگیرد، وضوح و رزولوشن هد پلاتر بیش از هر چیزی خود را نشان می‌دهد.

 

مهم‌ترین عامل خرابی هد پلاتر چیست؟

 

 

مهم‌ترین عامل خرابی هد پلاتر چیست؟

اگرچه پلاترها دستگاه‌هایی قدرتمند با هدهایی غیر قابل نفوذ هستند اما در هر صورت امکان این که این نوع از دستگاه‌ها در اثر عوامل مختلف خراب شوند هم وجود دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • عدم استفاده از این پلاترها باعث می‌شود که رفته رفته ساختار آن‌ها با اختلال مواجه شود و به خوبی کار نکند.
  • ناخواسته خاموش کردن و عدم توجه به ساختار درونی این دستگاه‌ها نیز یکی از مهم‌ترین عواملی است که ممکن است عمر هد پلاتر را کم کند.
  • خشک شدن جوهر و عدم رسیدن مایعات به نازل هدهای پلاتر باعث می‌شود که این نازل مقاومت خود را از دست بدهد و در نهایت دریچه‌های پاشش جوهر را مسدود کند. در این صورت ممکن است که دستگاه پلاتر نتواند عملکرد خوبی را در زمینه‌ی چاپ از خود نشان بدهد.

حال باید بدانید که اگر شما به صورت دوره‌‌ای هدهای پلاتر را سرویسکاری نمایید و اگر دستگاه‌های پلاتر را به صورت متناوب مورد استفاده قرار دهید، می‌توانید از بروز اختلال در ساختار این دستگاه‌ها جلوگیری کنید و هزینه‌های تعمیر و‌ نگهداری هد پلاتر و پلاتر را کاهش دهید. به همین راحتی!

 

اگر هد پلاتر خشک بشود چه کاری باید انجام داد؟

این سوال، سوال بسیاری از افرادی است که به صورت گسترده با دستگاه‌ها و مفهوم هد پلاتر یا پلاتر سر و کار دارند. همان طور که گفتیم، خشک شدن هد پلاتر سبب به وجود آمدن اختلال چاپ می‌شود. زمانی که این هد خشک بشود، ممکن است که رگه‌هایی بر روی چاپ به وجود بیاید که وضوح چاپ را کاهش دهد. علاوه بر این، در مواردی هم ممکن است جوهر توان خارج شدن از نازل‌های هد پلاتر را نداشته باشد. برای رهایی از این مشکل شما می‌توانید از کارتریج‌های یکبار مصرف که پس از یکبار استفاده دور انداخته می‌شوند، بهره ببرید. همچنین، می‌توانید هد چاپگر را از آن خارج کرده و در یک ظرف آب قرار دهید تا خیس بخورد. با این کارها می‌توان وضوح و رزولوشن چاپ را نیز افزایش داد.

 

کلام پایانی

ما در این مطلب در مورد هد پلاتر ، انواع آن و کاربردهای این هد با شما صحبت کردیم. هدهای پلاتر در واقع نوعی مغزه دستگاه‌های چاپ هستند که فرآیند چاپ را به صورت هوشمند به پایان می رسانند. این هدها در دو نوع پیزو و حرارتی تولید می‌شوند که کاربرد هر یک از آن‌ها، متفاوت است. امروزه دستگاه‌های پلاتر و هدهای پلاتر را برای انجام اموری همچون نقشه کشی، ساختمان سازی، طراحی بنر، چاپ متن بر روی بنر و مواردی از این قبیل به کار می‌بندند. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *