راه های شناسایی خرابی کارتریج؛ 7 روش برای تشخیص

راه های تشخیص کارتریج

آیا کیفیت چاپ‌های شما ناگهان کم شده یا خطوط و نقاط اضافی روی اسناد پرینت‌شده خود می‌بینید؟ شاید هم شدت و دقت رنگ عوض شده و یا برخی از عملکردهای پرینتر از کار افتاده اند. این‌ها برخی از نشانه‌هایی هستند که ممکن است به خاطر خرابی کارتریج پرینتر اتفاق بیفتند. بسیاری از افراد تا زمانی که چاپگر به طور کامل از کار نیفتد، متوجه خرابی کارتریج نمی‌شوند.

اما اگر علائم هشداردهنده را بشناسید، می‌توانید بدون صرف هزینه‌های هنگفت یا اتلاف وقت، در کم‌ترین زمان مشکل را حل کنید. برای همین در این مقاله، 7 راه ساده برای تشخیص خرابی کارتریج را به شما معرفی می‌کنیم تا با بررسی این علائم، از مشکلات جدی‌تر خود جلوگیری کنید. پس اگر می‌خواهید مطمئن شوید که کارتریج شما خراب است یا سالم، تا انتها با ما همراه باشید. 

آشنایی با راه های تشخیص آسیب‌دیدگی کارتریج

کارتریج‌های آسیب‌دیده نه‌تنها می‌توانند بر کیفیت و وضوح چاپ تأثیر بگذارند، بلکه باعث خرابی پرینتر و کاهش عمر مفید آن هم می‌شوند. برای همین اگر مطمئن نیستید که کارتریج شما به درستی کار می‌کند یا خراب شده، بهتر است بررسی‌های مختلفی برای اطمینان انجام دهید. این بررسی‌ها شما را از بابت سالم یا خراب بودن کارتریج مطمئن می‌کنند و می‌توانید درست‌تر در مورد وضعیت کارتریج و همچنین پرینتر تصمیم بگیرید.

خوشبختانه، تشخیص کارتریج آسیب‌دیده کار چندان سختی نیست و با بررسی چند مورد جزئی، می‌توانید از خرابی کارتریج جلوگیری کنید. ما در ادامه برخی از بهترین راه‌های تشخیص کارتریج خراب را به شما معرفی کرده‌ایم.

1- کاهش کیفیت چاپ؛ ساده‌ترین راه تشخیص کارتریج خراب

کاهش کیفیت چاپ از اولین عواملی است که نشان می‌دهد احتمالاً مشکلی در عملکرد کارتریج وجود دارد. بروز لکه‌های سیاه، کمرنگ‌شدن و کاهش شفافیت چاپ همگی نشانه‌هایی هستند که در مورد خرابی کارتریج به شما هشدار می‌دهند. برای مثال کارتریج ۸۵a که بسیار پرکاربرد است، معمولاً در صورت خرابی، نشانه‌هایی مانند کاهش کیفیت چاپ و کمرنگ شدن از خود بروز می‌دهد. 

البته برخی از چاپگرها در صورت آسیب‌دیدنِ کارتریج، به شما هشدار می‌دهند و معمولاً در چنین شرایطی اسناد را چاپ نمی‌کنند. اصولاً کارتریج‌های برندهای معتبر مانند اچ پی، اپسون، برادر و کانن این ویژگی را دارند که به شما هشدار دهند. بااین‌حال توجه داشته باشید که کاهش کیفیت چاپ، همیشه به‌خاطر آسیب‌دیدن کارتریج نیست. اگر قطعاتی مانند هد چاپگر به‌درستی جاگذاری نشده باشند یا واحد درام در پرینتر آسیب دیده باشد، کارتریج اسناد را با کیفیت کم‌تری چاپ می‌کند.

پس بهتر است قبل از تصمیم‌گیری در مورد خرابی کارتریج، هد چاپگر، واحد درام و سایر قطعات پرینتر را بررسی کنید تا مشکلی نداشته باشند. اگر این بخش‌ها و قطعات سالم باشند، باید به سراغ بررسی کارتریج بروید که آن را در بخش بعدی توضیح دادیم.

2- بررسی ظاهری کارتریج برای شناسایی خراب‌شدن کارتریج

اگر تمام بخش‌ها و قطعات پرینتر سالم هستند و پرینتر دارای رنگ یا جوهر کافی است اما همچنان کیفیت چاپ کم است، احتمالاً مشکل از خرابی کارتریج است. برای تشخیص این موضوع، ابتدا باید کارتریج را از چاپگر خارج کرده و آن را به دقت از لحاظ ظاهری بررسی کنید. بسته به نوع کارتریج (جوهر افشان یا لیزری)‌ باید بررسی‌های زیر را انجام دهید. قبلاً هم در مقاله کارتریج چیست بیشتر در مورد این دو نوع کارتریج صحبت کرده بودیم.

  • کارتریج جوهر افشان: اگر از کارتریج جوهر افشان استفاده می‌کنید، ابتدا مطمئن شوید که هنوز جوهر کافی در آن وجود دارد. میزان جوهر کارتریج را می‌توانید به‌راحتی با وزن‌کردن یا حتی نگاه‌کردن به داخل مخزن متوجه شوید. همچنین اگر کارتریج دارای هد چاپ داخلی است، مطمئن شوید که ایراد از آن نیست. یعنی توجه کنید که هد چاپ آسیب‌دیده یا کثیف نباشد.
  • کارتریج لیزری: برای کارتریج‌های لیزری ابتدا وضعیت غلتک‌ها را بررسی کنید و مطمئن شوید که سالم و بدون مشکل هستند. اگر کارتریج تونر شما دارای درام داخلی است، بررسی کنید که درام خط و خش نداشته باشد؛ چراکه وجود خط و خش باعث ایجاد نوارهای نامطلوب هنگام چاپ می‌شود و کیفیت و شفافیت آن را کاهش می‌دهد.
کاهش کیفیت چاپ از علائم خرابی کارتریج

یکی دیگر از نشانه‌های خرابی کارتریج، نشتی جوهر یا تونر است که در اطراف کارتریج قابل مشاهده است. در صورت نشتی، احتمالاً کارتریج آسیب دیده و نیاز به تعمیر یا تعویض دارد. شما همچنین باید بدنه هر دو نوع کارتریج را از نظر ترک‌خوردگی یا شکستگی بررسی کنید. بررسی فنرها و کلیپ‌های کارتریج هم از دیگر بررسی‌هایی است که می‌توانید انجام دهید. اگر هر کدام از این قطعات آسیب‌دیده باشد، ممکن است منجر به بروز مشکلات چاپی شوند.

در نهایت اگر کارتریج شما دارای تراشه است، از سلامت و تمیزی آن مطمئن شوید. درصورتی‌که تراشه کارتریج آسیب دیده یا مشکلی داشته باشد، بهتر است با تأمین‌کننده کارتریج تماس بگیرید و به فکر جایگزینی آن باشید. این بررسی‌های ساده به شما کمک می‌کند که مشکل کارتریج را به سرعت تشخیص دهید و با رفع آن‌ها، از هزینه‌های بعدی جلوگیری کنید.

3- غیرفعال شدن سایر عملکردهای چاپگر؛ از علائم خرابی کارتریج

یکی از علائم کمتر شناخته‌شده خراب‌شدنِ کارتریج، غیرفعال شدن بعضی از قابلیت‌های پرینتر است. این موضوع مخصوصاً در پرینترهای چندکاره رخ می‌دهد و با خراب شدن کارتریج، عملکردهای کپی، اسکن و یا فکس به مشکل می‌خورند. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که چاپگر شما به دلیل خالی‌شدن یا کم‌بودنِ میزان جوهر، برخی از عملکردهای خود را محدود می‌کند.

متأسفانه این مشکل عمداً توسط شرکت‌های تولیدکننده چاپگر طراحی شده تا کاربران مجبور به خرید کارتریج جدید شوند. گاهی هم ممکن است حتی برای اسکن یک سند، با پیام خالی‌بودن کارتریج مواجه شوید و نمی‌توانید اسکن را انجام دهید. هرچند که بعضاً می‌توانید با استفاده از نرم‌افزارهای داخلی سیستم‌عامل، این محدودیت را دور بزنید اما معمولاً همه کارتریج‌ها باید سطح استانداردی از جوهر داشته باشند تا پرینتر بتواند به‌خوبی کار کند.

اگر جوهر یا تونر کارتریج شما تمام شده و نمی‌توانید عملیات‌های دیگری مانند اسکن یا فکس را انجام دهید، حتماً ناچار به خرید کارتریج جدید نیستید. شما می‌توانید برای شارژ کارتریج فعلی هم اقدام کنید که روشی بسیار مقرون‌به‌صرفه و ارزان است.

توقف عملکرد چاپ پرینتر؛ نشانه تشخیص کارتریج خراب

4- متوقف‌شدن چاپ؛ از راه‌های تشخیص کارتریج خراب

در برخی از چاپگرها که از سه، چهار یا تعداد بیشتری کارتریج استفاده می‌کنند، خراب‌شدن یا تمام‌شدنِ جوهر یا تونر یکی از کارتریج‌ها می‌تواند کل فرایند چاپ را متوقف یا مختل کند. برای مثال اگر کارتریج زرد رنگ آسیب دیده یا جوهر آن تمام شده، چاپگر ممکن است حتی اسناد و متون سیاه‌وسفید را هم چاپ نکند. این موضوع اگرچه منطقی به نظر نمی‌رسد، اما برخی از چاپگرها به این شکل طراحی شده‌اند.

پس اگر پرینتر شما دارای چندین کارتریج است و فکر می‌کنید عملکرد آن‌ها مختل شده، اول مطمئن شوید که جوهر یا تونر آن‌ها تمام نشده است. در صورت اتمام جوهر یا تونر، می‌توانید آن‌ها را شارژ‌ کنید یا همان مدل کارتریج با کد رنگی موردنظر را برای پرینتر تهیه کنید.

5- بررسی بدنه کارتریج‌های نو برای اطمینان از سالم‌بودن کارتریج

اگر کارتریج جدیدی خریدید و دو به شک هستید که کارتریج به‌درستی کار می‌کند یا خیر، اول باید مطمئن شوید که تمام نوارها و کلیپ‌های محافظتی کارتریج را برداشته‌اید. کارتریج‌های نو دارای نوارهای محافظتی هستند که وظیفه آن‌ها جلوگیری از ریخته‌شدن تونر یا جوهر به داخل کارتریج است. برای حذف این نوارها در دو کارتریج لیزری و جوهر افشان اقدامات زیر را انجام دهید:

  • کارتریج جوهر افشان: برای کارتریج‌های جوهر افشان، حتماً نوار زرد رنگی که در قسمت جلو یا بالای کارتریج قرار دارد را جدا کرده و همچنین کارتریج را از کلیپ محافظ خود خارج کنید.
  • کارتریج لیزری: اگر از کارتریج تونر استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که پوشش محافظ روی کارتریج را برداشته‌اید و نوار جداکننده تونر از غلتک یا درام را به‌درستی کشیده‌اید.

علاوه‌برآن، بهتر است شماره مدل کارتریج را بررسی کنید و مطمئن شوید که کارتریج درستی برای چاپگر خود تهیه کرده‌اید. گاهی اوقات ممکن است نادانسته کارتریج اشتباهی را برای پرینتر خریداری کرده باشید.

حذف لایه‌ها و نوارهای مخافظتی برای جلوگیری از خطاهای کارتریج

6- مشاهده ارور یا خطا در نمایشگر پرینتر

در بسیاری از موارد اگر مشکلی برای کارتریج به‌وجود آمده باشد، پرینتر آن را روی صفحه‌نمایش خود یا سیستم شما نمایش می‌دهد. یعنی اگر کارتریج دچار خرابی شده باشد، پرینتر خطای مخصوص کارتریج را به شما نمایش می‌دهد تا متوجه خرابی شوید. در چنین شرایطی، پرینتر معمولاً یکی از خطاهای زیر را به شما نمایش می‌دهد:

  • The printer does not recognize the ink cartridge
  • The ink cartridge is not aligned correctly
  • Printer cartridge is defective

همچنین اگر با خطای Supply 10.1000 در نمایشگر پرینتر مواجه شدید، یعنی چیپست کارتریج با مشکل مواجه شده است. البته گاهی هم این خطاها صرفاً ناشی از اشتباهات ساده انسانی هستند. به همین خاطر، بهتر است ابتدا مشکلات اولیه مانند باز بودن درب چاپگر، جاگذاری نادرست کارتریج یا وجود نوار بسته‌بندی روی کارتریج را بررسی کنید. همچنین ممکن است از کارتریج قدیمی استفاده کرده باشید که جوهر آن خشک یا مسدود شده است و نیاز به تعویض دارد.

ارور و خطا در پرینتر از علائم رایج خرابی کارتریج

7- تغییر رنگ و  چاپ کم‌رنگ و مات؛ از نشانه‌های کارتریج آسیب‌دیده

یکی دیگر از نشانه‌های رایج خرابی کارتریج به ویژه در کارتریج‌های جوهر افشان، کم‌رنگ شدن یا مات‌شدن رنگ‌ها در چاپ تصاویر است. یعنی در این حالت، شدن و روشنایی رنگ‌ها بسیار تحت تأثیر قرار می‌گیرد و گاهی هم ممکن است رنگ‌ها به‌صورت کامل تغییر کنند. مثلاً رنگ سبز ممکن است به آبی تبدیل شود یا متن سیاه به رنگ خاکستری چاپ شود. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می‌دهد که حداقل یکی از کارتریج‌های رنگی خالی باشد و یا کارتریج خراب شده باشد. تغییر رنگ و چاپ کم‌رنگ معمولاً از نشانه‌های خرابی کارتریج‌هایی مانند کارتریج ۳۰۷a است.

با انواع کارتریج‌ها و زمان تعویض هر کدام آشنا شوید

یکی دیگر از مواردی که بهتر است در حین تشخیص خرابی کارتریج بدانید، ظرفیت کارتریج‌هایی است که استفاده می‌کنید. منظور از ظرفیت یا کارکرد، تعداد برگه‌هایی است که یک کارتریج می‌تواند با کیفیت بالا چاپ کند. انواع مختلف کارتریج‌ها دوام متفاوتی دارند و آگاهی از این موضوع به شما کمک می‌کند تا بهترین زمان تعویض را تشخیص دهید. در زیر به سه نوع اصلی کارتریج و زمان تعویض آن‌ها اشاره کردیم.

  • کارتریج اورجینال (OEM) یا استارتر: کارتریج‌های اورجینال توسط سازنده و شرکت اصلی پرینتر ساخته می‌شوند. کارتریج‌های استارتر جوهر افشان معمولاً توانایی چاپ 250 تا 3000 برگه را دارند و کارتریج‌های لیزری هم می‌توانند 2500 تا 12,000 برگه را چاپ کنند. کارتریج‌های اورجینال پس از این مدت ممکن است دچار افت کیفیت یا آسیب‌دیدگی شوند.
  • کارتریج‌های سازگار یا طرح (Compatible): منظور از کارتریج سازگار یا طرح، کارتریجی است که توسط سازندگان شخص ثالث طراحی و ساخته می‌شوند. این کارتریج‌ها که توانایی چاپ 1500 تا 5000 برگه را دارند، ارزان‌ترین گزینه برای پرینترها هستند اما طول عمر کمتری دارند و کیفیت آن‌ها هم به اندازه کارتریج‌های اورجینال نیست. برای همین هم لازم است که این کارتریج‌ها زودتر تعویض شوند.
  • کارتریج گرید A: این کارتریج‌ها کارکردی مشابه با کارتریج‌های اورجینال دارند و توسط شرکت‌های معتبر تولید می‌شوند. این کارتریج‌ها در واقع همان کارتریج‌های اورجینال هستند که به‌عنوان تعمیر شده یا بازسازی‌شده (Remanufactured) دوباره وارد بازار می‌شوند. این کارتریج‌ها هم مثل کارتریج‌های اصل مدت‌زمان کارکرد و ظرفیت نسبتاً مشابهی دارند.

آیا توانستید خرابی کارتریج خود را تشخیص دهید؟

همان‌طور که در این مقاله خواندید، روش‌های زیادی برای تشخیص خرابی کارتریج وجود دارد که با بررسی آن‌ها، می‌توانید در سریع‌ترین زمان ممکن به جواب برسید. شناسایی خرابی کارتریج اگرچه زمان و انرژی زیادی نمی‌خواهد و بسیار ساده است، اما اهمیت زیادی دارد. همچنین در بسیاری از مواقع کارتریج مشکل چندان جدی ندارد و خودتان هم می‌توانید در خانه و در کم‌تر از چند دقیقه آن‌ها را رفع کنید.

امیدواریم که خواندن این مقاله به شما در شناسایی خرابی کارتریج کمک کرده باشد. اگر همچنان سؤالی دراین‌رابطه دارید، حتماً از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید تا در اسرع وقت ممکن پاسخ‌گوی شما باشیم. همچنین اگر مشکل کارتریج خود را پیدا نکردید، می‌توانید برای دریافت راهنمایی بیشتر از طریق شماره 02188822789 با ما در تماس باشید.

به این مقاله امتیاز دهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *