تمامی پرینترهایی که از سال ۲۰۰۳ به بعد تولید شدهاند، دارای قطعهای به نام چیپست هستند. چیپستها قطعاتی الکترونیکی هستند که در این ساختار جا خوش کردهاند و به ردیابی اطلاعات مختلف مربوط به چاپ میپردازند. حال ممکن است برای فردی سوال پیش بیاید که چگونگی غیر فعال کردن چیپست یک پرینتر چیست؟! ما در ادامه این مطلب میخواهیم بدانیم که اصلا قطعه چیپست چیست و چه کاری را انجام میدهد و در نهایت چگونه فعال شده و غیر فعال میشود. با ما همراه باشید.
چیپست کارتریج چیست؟
پیش از این که نحوه غیر فعال کردن چیپست کارتریج پرینترهای مختلف را با هم بررسی کنیم، میخواهیم بدانیم که اصلا چیپست چیست. در اصل چیپست یک کارتریج تراشهای مانند و از جنس سیلیکون است که چندین عنصر الکترونیکی مختلف را در خود جای داده است. این قطعه در واقع از مواد نیمه رسانا تولید شده است و اجزای مختلفی مثل مخزن، ترانزیستور و مقاومت را در خود جای داده است. چیپها اغلب به صورت یک اینچی تولید میشوند اما در مواقعی ممکن است اندازهی چیپ به یک سانتی متر هم برسد.
وظیفهی اصلی چیپها این است که اطلاعات لازم برای چاپ کردن یک متن، یک تصویر و یا یک شی بر روی کاغذ را به دست بیاورند و آن را به حافظه پرینتر برسانند. این قطعات بر اساس شمارشی که از صفحات چاپ شده به عمل میآورند، تعریف شدهاند و به میزان جوهری که در ساختار یک پرینتر وجود دارد هیچ توجهی نمیکنند. باید بگوییم که چیپست یک جزء جدا نشدنی از یک پرینتر است و کاربردهای زیادی هم دارد.
چگونگی برطرف کردن خطاهای چیپست
اولین بحث مهمی که جا دارد در اینجا به آن بپردازیم این است که خطاهای چیپست چگونه برطرف میشوند. امروزه تولید کنندگان پرینترهای لیزری و جوهر افشان، روشهای مختلفی را که در ادامه ذکر شدهاند، برای رفع ارورهای چیپست پرینتر در نظر گرفتهاند. برای رفع ارورهای این پرینتر باید یکی از چهار اقدام زیر را انجام دهید:
- اگر از پرینتری استفاده میکنید که در ساختار آن گزینهی تنظیم مجدد خودکار وجود دارد، بهتر است از این گزینه بهره ببرید تا در نهایت به تنظیم کردن پرینتر خود بپردازید.
- حال باید پرینتری که در دست دارید را با یک مخزن جوهر نو تطبیق دهید و سپس چیپست جدیدی را بر روی آن نصب کنید.
- برای این که بتوانید چیپست پرینتر خود را از حالت خالی به حالت پر تغییر دهید، باید گزینه چیپ ریستر ( chip reserter) را انتخاب نمایید.
- در اینجا میتوانید این چیپست را غیر فعال کنید. اگر دوست دارید که با انجام این مراحل باز هم از پرینتر خود استفاده کنید. اسناد و اوراق مختلف را به کمک این پرینتر به چاپ برسانید، لازم است که بخش جمع آوری اطلاعات این چیپست را غیر فعال کنید تا با جوهر کم، به انجام فعالیتهای چاپ ادامه دهید.
چگونه میتوانیم چیپست پرینتر را تعویض کنیم؟
گاهی اوقات ممکن است حین انجام فرایندهای غیر فعال کردن چیپست کارتریج یک پرینتر متوجه شوید که این چیپست نیاز به تعویض شدن دارد اما مسئله اصلی این است که چگونه میتوان این چیپست را تعویض کرد. برای تعویض کردن چیپست پرینتر خود باید قبل از هر کاری مدل پرینتر خود را بدانید تا بتوانید بهترین چیپست را که با همین مدل از پرینترها هماهنگ است را خریداری کنید. اگر نمیتوانید با اطمینان خاطر دست به انتخاب چیپستی متناسب با پرینتر خود بزنید، بهتر است که با مشاوران و پشتیبانان پرینتر خود تماس بگیرید و راهنماییهای لازم را از آنان دریافت کنید.
برای تعویض چیپست، پرینتر خود را خاموش کنید. بهتر است این پرینتر را از برق بکشید تا دیگر نگران برق گرفتگی و خطرات آن نباشید. حال کارتریج تونر را از درون این پرینتر بیرون بکشید و چیپ تونر استفاده شده و قدیمی را بیابید. در این مرحله باید این چیپ را از کارتریج تونر خارج کرده و چیپست جدید را جایگزین کنید. در مرحله بعد لازم است که کارتریج تونر را با چیپ تونر جدید بر روی پرینتر خود نصب کنید و سپس قطعات مختلف پرینتر را جایگذاری کرده و آن را ببندید. در مرحله بعد، منابع تغدیهای چاپگر را تامین کنید و آن را روشن کنید. حال باید منتظر بمانید تا چاپگر چراغ سبز خود را به نمایش بگذارد. اکنون تعویض چیپست کارتریج پرینتر شما به اتمام رسیده است.
مراحل غیر فعال کردن کارتریج جوهر افشان و لیزری
در پرینترهای جوهر افشان یک سری مراحل خاص برای غیر فعال کردن چیپست پرینتر در نظر گرفته شده است. این پرینترها که اغلب از تانکهای رنگی بهره مند شدهاند، باید مخازن جوهر خود را خالی تشخیص دهند تا در نهایت بتوانند این مخزن جوهر را باز کنند. حال روی صفحه پرینتر شم پیامی نمایان میشود که مضمون آن این است که مخزن جوهر پرینترتان خالی شده است. در اینجا میتوانید چیپست را به راحتی آب خوردن غیر فعال کنید.
غیر فعال کردن چیپست در پرینترهای لیزری
اگر بخواهیم به طور کلی فرآیند غیر فعال کردن چیپست پرینتر را برای هر کدام از پرینترهای جوهر افشان و لیزری تشریح کنیم، میگوییم که مراحل انجام این عمل در هر دو پرینتر یکسان است. در ادامه یک سری دستور العمل کلی برای غیر فعال کردن چیپست پرینترهای لیزری آمده اس که از دو بخش HP ENVY و OfficeJet Pro تشکیل شده است:
OfficeJet Pro
برای مرحله اول لازم است که گزینه setup را از بخش ال سی دی پرینتر خود بیابید و سپس وارد آن شوید. حال باید Preferences را انتخاب کنید و در صفحه باز شده روی گزینه Store Anonymous Usage Information که همان ذخیره اطلاعاتی است که منابع نامشخص میدهند، کلیک نمایید. حال باید پرینتر را خاموش کنید. اگر میخواهید چبپست کارتریج پرینتر خود را مجددا بازیابی کنید، لازم است که این تنظیمات را به تنظیمات کارخانه را تغییر دهید. البته مراحل کامل انجام این کار در ادامه ذکر شدهاند.
HP ENVY
اگر میخواهید چیپست پرینترهای لیزری خود را به کمک HP ENVY خاموش کنید، باید دکمههایی که در سمت راست پرینترتان وجود دارند را بفشارید و سپس وارد قسمت Preferences شوید. این قسمت در حقیقت اصلیترین بخش است که صفحه اصلی پرینتر لیزری هم به شمار میآید. حال باید دکمههای مربوط به فلش را در قسمت پایین قرار دهید تا پرینتر شما را وارد یک صفحه جدید با نام Data Storage کند. در اینجا گزینه ok را فشار دهید و سپس off را انتخاب کنید.
نحوه خاموش کردن چیپست پرینتر الکترونیکی
زمانی که پرینتر شما به اینترنت متصل باشد و اتفاقا این اینترنت با سرورها ارتباط داشته باشد، باید به صورت الکترونیکی چیپست پرینتر خود را خاموش کنید. بدین منظور باید آدرس آی پی پرینتر خود را بیابید و سپس با استفاده از همین آدرس، به گزینههای راه اندازی شبکه یا بخش network setup مراجعه کنید. حال با دنبال کردن مراحل زیر، چیپست پرینتر شما به صورت خود به خود و الکترونیکی غیر فعال میشود:
- مرورگر را باز کنید و آدرس ip پرینتر را در کادری که مخصوص وارد کردن آدرس وب ساتهای قابل جستجو است، وارد کنید.
- حال پس از این که سرورهای شبکه را دریافت کردید، تنظیمات را انتخاب کنید و بر روی گزینه “HP Cartridge Protection کلیک نمایید.
- حال باید روی گزینه Disable HP Cartridge Protection” کلیک کید و سپس وارد صفحه باز شده بشوید. در این صفحه اگر گزینه سیو را بفشارید، تمامی تغییرات ذخیره خواهند شد.
آیا تنظیم مجدد چیپست ضروری است؟
همهی ما میدانیم که امروزه پرینترها در مدلهای مختلف و در برندهای گوناگون تولید میشوند. برخی از این پرینترها، چیپهای کارتریجی را در خود جای دادهاند که این چیپها توانایی تنظیم مجدد را ندارند. بنابراین این نوع از چیپستها تونر را در یک سطح خاص ذخیره سازی میکنند و هیچ کاری هم با دادههای یک پرینتر ندارند. بنابراین این چیپها باید مجددا تنظیم شوند تا بتوانند عملکردی مناسب را از خود به نمایش بگذارند. پس میتوانیم بگوییم که تنظیم چیپست به صورت مجدد برای برخی از پرینترها ضروری و برای برخی دیگر غیر ضروری است.
در اینجا نکتهی مهمی که وجود دارد این است که خطر ریست در چیپهای تونر وجود دارد. البته این خطر فقط چیپهای اصلی را تهدید میکند اما همواره خطری است که میتواند سبب شود که یک پرینتر تا آخر عمر به درستی کار نکند. شما به عنوان یک کاربر باید به تعویض، غیر فعال سازی یا تنظیم چیپست کارتریج پرینتر خود توجه بورزید تا بتوانید در دراز مدت از پرینتر خود به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
روش تنظیم مجدد تراشه چاپگرهای لیزری و جوهر افشان
کلیهی چاپگرهای جوهر افشان و چاپگرهای لیزری مدرن با یک سری مراحل خاص تنظیم مجدد میشوند. این مراحل در ادامه آمدهاند:
- در مرحله اول باید تمامی اتصالات چاپگر را قطع کنید و چاپگر را خاموش نمایید. در این مرحله بهتر است که کابلهای یو اس بی را نیز از رایانه جدا کنید و کابلهایی که در پریزهای برق هستند را هم از این پریزها جدا نمایید.
- در این مرحله لازم است که دکمههای پاوری که روی پرینتر تعبیه شدهاند را فشار داده و تا چند ثانیه این دکمهها را در همان حالت نگه دارید. حال باید کابل برق را وارد همان پریز کنید و در نهایت مقدار اولیهی چاپ را آغاز نمایید.
- در این مرحله در همان حالت که دکمه پاور را نگه داشتهاید، بر روی دکمه pesume کلیک کنید و دکمه پاور را ول کنید. حال لازم است که مجددا دست خود را بر روی دکمه پاور قرار دهید تا بتوانید حالت آزمایش پرینتر را فعال سازی کنید.
- برای این که بتوانید بخش حالت یرپیس را در پرینترها فعال کنید، باید دکمههای روشن خاموش و همچنین دکمههای از سر گیری را یک بار بفشارید و سپس آنها را رها کنید.
- حال باید چند ثانیه منتظر باشید تا چراغ چشمک زن پرینترتان روشن شود و شروع به چشمک زدن کند.
- در این مرحله بر روی دکمه resume کلیک کنید و پس از این که پیام inc count را بر روی پرینتر مشاهده کردید، دست از روی این دکمه بردارید. در اینجا میتوانید دکمهی مذکور را سه یا چهار بار پشت سر هم فشار دهید تا این گزینه را مشاهده کنید.
- پس از این که تعداد جوهر پرینترتان بر روی صفحه نمایش این پرینتر نمایش داده شد، باید دکمه 0 را فشار دهید تا بتوانید پرینتر خود را به صورت مجدد تنظیم کید.
- حال دکمه ok را فشار دهید. در این مرحله باید همچنین چاپگر را خاموش کنید و آن را از برق بکشید. اگر نیاز به چاپ دارید، مجددا چاپگر را به برق متصل کنید. در غیر این صورت بهتر است چاپگر را چندین ساعت در همان حالت رها کنید.
نکات مهم در زمینه غیر فعال کردن چیپست پرینتر
برای این که بتوانید چیپست کارتریج یک پرینتر را به نحو احسن تعویض یا غیر فعال کنید، لازم است که به یک سری نکات خاص که ممکن است نکات ایمنی هم باشند، توجه بپردازید:
- حتما قبل از این که پرینتر خود را باز کنید و به چیپست آن دسترسی داشته باشید، منابع تغذیهای و کابلهای متصل به این پرینتر را از آن جدا کنید. در غیر این صورت خطر سوختن پرینتر یا برق گرفتگی وجود خواهد داشت.
- سعی کنید پیش از غیر فعال کردن چیپست، پر بودن یا خالی بودن کارتریج را چک کنید.
- اگر اطلاعاتی در زمینه غیر فعال کردن چیپست ندارید، این کار را به افرادی که در این زمینه تخصص دارند، بسپارید. بدیهی است که این افراد با تخصص خود، ساختار حساس پرینتر شما را بهینه خواهند کرد. حال آن که اگر شما خودتان به این پرینتر دست بزنید، احتمال خراب شدن قطعات مختلف آن افزایش مییابد.
سخن پایانی
ما در این مطلب در مورد غیر فعال کردن چیپست کارتریج پرینتر با شما صحبت کردیم. چیپست قطعهای الکترونیکی است که وظیفه انتقال دادهها در یک پرینتر را به عهده دارد و در تمامی پرینترهایی که از سال ۲۰۰۳ به بعد تولید شدهاند هم دیده میشود. روشهای مختلفی وجود دارند که برای غیر فعال کردن چیپست پرینتر به کار میروند. مهمترین آنها، روش HP ENVY و OfficeJet Pro هستند. همچنین اگر پرینتر شما به اینترنت متصل باشد، میتوانید از روش الکترونیکی غیر فعال کردن چیپست استفاده کنید. ما همچنین نکات مختلفی را که برای بهبود فرآیند غیر فعال کردن چیپست کارتریج یک پرینتر مورد توجه هستند را هم برای شما شرح دادیم.